All Retail
Опубліковано

Товарообіг агропродукцією між Україною і ЄС перевищив $ 10 млрд

Теги:
експорт
Фото:
minfin.com.ua

Обсяг взаємної торгівлі сільськогосподарською продукцією між Україною та Європейським Союзом в 2020 р склав $ 10,2 млрд.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, йдеться в повідомленні установи.

«Даний показник, хоч і не перевищив рекорду 2019 року в $10,6 млрд, став другим результатом за час дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому позитивне сальдо за підсумками року склало $3,1 млрд», — зазначив учений.

Як уточнив Пугачов, головними європейськими партнерами в торгівлі сільгосппродукцією для України в 2020 р залишалися Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія, Франція, а також Великобританія і Бельгія, які протягом останніх років міцно закріпилися в зазначеному списку.

"Ці країни створюють понад 80% сумарного вітчизняного торгового обороту агропродовольством з Європейським Союзом", — додав він.

Також Пугачов вказав, що в в минулому році Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму близько $ 3,6 млрд, що на 13,4% більше, ніж роком раніше.

"В імпорті сільськогосподарської продукції в Україні з ЄС поки відсутня така ж стійка структура, як в експорті. При цьому виділяються кілька груп товарів", — зазначив експерт.

Зокрема, в 2020 р Україна закупила різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів на $ 338 млн. Вперше за часів Угоди про асоціацію щодо значну частку (7,9%) у вітчизняному імпорті зайняли молокопродукти — на суму $ 279 млн, в тому числі сирів на $ 207 млн.

Обсяги поставок на український ринок готових продуктів з зерна за підсумками року склали $ 209 млн.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або