All Retail
Опубліковано

За лаштунками «Сільпо»: здали на перероблення понад 22 000 тонн вторсировини

Теги:
Сільпо
Фото:
All Retail

2020 року мережа «Сільпо», що входить у групу компаній Fozzy Group, зібрала й відправила на перероблення 22 205 тонн вторинної сировини. Тепер до сортування залучені близько 92% супермаркетів у 60 містах України, незабаром ― повне покриття.

Роздільне збирання відходів «Сільпо» здійснює за чотирма основними категоріями: макулатура, метал, пластик і скло. Зокрема, протягом 2020-го на перероблення пішли:

●       19 631 тонна макулатури,

●       2436 тонн пластику,

●       101 тонна металу,

●       37 тонн скла.

Проєкт з роздільного збирання відходів мережа «Сільпо» почала впроваджувати влітку 2020-го. Замість звичайних баків для сміття в супермаркетах встановлено міністанції для сортування: за вітриною, на кухні, у виробничому цеху, у коридорі, в офісі, на рампі приймання товару, у торговому залі та навіть на виході з магазину. А отже, замість розкладатися століттями на полігоні, тонни відходів отримують друге життя.

Щоб бути впевненими в подальшій долі вторсировини, ми вибираємо надійних підрядників. Загалом це 46 компаній, серед яких: «Вторресурси» Київського картонно-паперового комбінату, «Обухівміськвторресурси», Рубіжанський картонно-тарний комбінат, група компаній «Вторма», «ЛЕК ГРУП», «Євровторсировина», «Вторресурси Схід», «Ліон Ресайклінг Україна», «СВОД ЛТД». Вони забирають вторсировину з магазинів, досортовують її та потім переробляють самостійно або продають своїм постійним партнерам.

Наші підрядники сортують пластик для подальшого перероблення на гранули, які надалі використовуються для потреб різних сфер виробництва ― від посуду до деталей для комплектування автомобілів. З частини пластику виготовляють труби. Стретч-плівка знову стає стретч-плівкою.

Левова частка зібраної в «Сільпо» макулатури потрапляє до гігантів переробної галузі ― Київського картонно-паперового комбінату, «Обухівміськвторресурсів», Рубіжанського картонно-тарного комбінату. З неї виробляють гігієнічні паперові вироби, картон і гофрокартон, у який потім пакують продукцію провідних брендів.

«Упровадження системи роздільного збору відходів — один з наших кроків у реалізації стратегії сталого розвитку. Це відносно новий для нас проєкт, що потребує постійного налагодження та вдосконалення: ми плануємо здійснювати 100% контроль руху нашої вторинної сировини до місця її перероблення, поглиблювати знання працівників щодо особливостей роздільного збору відходів і підвищувати екологічну свідомість наших гостей. Завдяки нашим екологічним ініціативам ми прагнемо мінімізувати негативний вплив на довкілля та зберегти нашу планету для майбутніх поколінь», ― розповідає Ганна Задорожна, менеджерка з екології мережі «Сільпо».

За час існування проєкту лише бляшанок зібрано більш ніж 100 тонн. Кожна з них розкладалася б на полігонах століттями, але тепер — у сценарії з переробленням — з них можна зібрати приблизно 140 автівок і заощадити 95% енергії, яка б знадобилася на виготовлення первинної сировини.

Склобій, наприклад, який у «Сільпо» зібрали й відправили на перероблення, допоміг зберегти щонайменше 9 тонн вапняку. 

Свого часу нашим першим кроком для збереження довкілля стало відкриття першої станції #SilpoRecycling 2018 року. Тепер таких станцій уже дев’ять. Вони приймають вторсировину від населення та заохочують тих, хто вирішує відповідально позбавлятися від побутових відходів, нарахуванням екобалів на карту «Власний рахунок».

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або