All Retail
Опубліковано

Молоко з конопель. Як Україні заробити на всесвітньому примусі до вегетаріанства

Фото:
www.dsnews.ua

Тренд, який все більше набирає обертів в розвинених країнах — відмова від споживання натурального мʼяса і заміна його в раціоні рослинним білком. Для України тут відкриваються хороші можливості

Горох проти свинини

В Європі їсти мʼясо скоро буде так само непристойно, як палити в громадському місці. Днями по «Євроньюз» показали сюжет про те, що у французькому Ліоні, де до влади прийшли «зелені», в шкільних меню скасували мʼясо. Таке ось примус до вегетаріанства.

У відповідь профспілка фермерів вийшла на вуличні протести. Ресторатори також протестують, оскільки виняток мʼяса не узгоджується з високою французькою кухнею, на їхню думку, це загроза і французькій культурній ідентичності.

Але в цілому «зелені» приходять до влади як в Європі, так і в США (значна частина команди Джо Байдена). І принаймні розмови про те, щоб обкласти виробництво мʼяса підвищеними податками ведуться вже кілька років. Мотивування «зелених» зводиться не тільки й не стільки до етичності вегетаріанства. Натуральне мʼясо визнали шкідливим для світової екології, оскільки побічний продукт тваринницької діяльності — газ метан — провокує парниковий ефект на планеті. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вирощування худоби дає приблизно 14% щорічних викидів метану в атмосферу. А оскільки очікується, що до 2050 року попит на мʼясо виросте на 73% шляхом населення Китаю та Індії, постає питання про дотримання Паризької угоди по клімату.

З цієї причини влада різних країн будуть змушені якось обмежити виробників мʼясних продуктів. Один з найбільш ймовірних способів: введення підвищеного податку — як на шкідливу їжу, спиртне або сигарети.

Але біда для тваринників не приходить одна: на мʼясну промисловість націлився Білл Гейтс. Засновник Microsoft в інтервʼю Радіо Свобода заявив, що багаті країни повинні повністю відмовитися від споживання натурального мʼяса. При цьому треба приготуватися до того, що лабораторне (штучне) мʼясо ніколи не буде окупатися, вважає він.

Альтернативний протеїн, на думку Гейтса, в перспективі займе 1% глобального мʼясного ринку — і це буде ринок насамперед Європи та США. А, наприклад, для Африки засновник Microsoft виводить високопродуктивну худобу з істотно нижчою генерацією метану на кілограм продукції.

Комерційний інтерес одного з найбагатших людей планети тут очевидний: Білл Гейтс — один з найбільших інвесторів таких компаній-лідерів ринку штучного мʼяса, як Beyond Meat і Impossible Meat.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або