Названі продукти, які найбільше фальсифікують в ЄС
- Фото:
- lenta.ua
Україна в питанні фальсифікації продуктів не є унікальною країною — продукти фальсифікують всюди, в тому числі в Європейському Союзі.
Про це розповіла керівник Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева на своїй сторінці в Facebook.
Вона зазначила, що фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, спрямовану на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок споживачів.
Топ-5 видів фальсифікації в ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків):
1. Неправильне маркування — 47%.
2. Заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не повинно бути в складі, або ж витяг складових — 20%.
3. Застосування неприпустимих видів обробки/переробки продукту — 16%.
4. Відсутня/підроблена документація на продукт — 15%.
5. Порушення інтелектуальних прав власності — 5%.
Топ продуктів, які тим чи іншим способом фальсифікують в ЄС:
- масла і жири;
- риба і рибні продукти;
- мʼясо і мʼясопродукти (крім птиці);
- фрукти і овочі;
- мʼясо птиці та продукти з нього.
Топ країн походження ЄС, з яких фальсифіковані продукти поставлялися:
1. Іспанія.
2. Італія.
3. Нідерланди.
4. Греція.
5. Польща.