All Retail
Опубліковано

Обмеження експорту соняшникової олії до кінця сезону призведе до втрати $3 млрд валютної виручки — УЗА

Теги:
соняшникова олія
Фото:
agro-ukraine.com

Введення квот на експорт Україною соняшникової олії до кінця поточного сезону призведе до втрати близько $ 3 млрд валютної виручки, а також може викликати зростання цін на соняшник і соняшникову олію через відмову аграріїв від його вирощування, повідомила Українська зернова асоціація (УЗА) в прес- релізі в середу.

"У 2020/2021 маркетинговому році (МР, вересень-серпень), українські аграрії виростили близько 13 млн тонн соняшнику, з якого буде вироблено близько 6 млн т соняшникової олії. Очікується, що близько 5,6 млн тонн олії буде експортовано, адже з року в рік внутрішнє споживання не перевищує 0,4 млн тонн. Отже, для забезпечення бюджету валютними надходженнями, а аграріїв додатковими доходами, Україна змушена експортувати надлишки олії ", — зазначила асоціація в прес-релізі.

УЗА уточнила, що Україна посідає перше місце в світі серед експортерів соняшникової олії, а потужності вітчизняних виробників дозволяють зробити місячний обсяг внутрішнього споживання олії за 1,5 доби.

УЗА зазначила відсутність обʼєктивних підстав для обмеження, квотування або ліцензування аграрного експорту, в тому числі галузі виробництва соняшникової олії, а також відсутність дефіциту олії на внутрішньому ринку.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або