All Retail
Опубліковано

Експерт дав прогноз вартості гречки

В Україні до вересня вартість гречки не перевищить 50 грн за кілограм.

Таку думку висловив координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов в коментарі кореспонденту УНН.

"Складне питання. Росія днями закрила повністю на літній період експорт гречки, і, власне, Російська Федерація є одним з основних експортерів. Відповідно зараз в значній мірі це дійсно буде сприяти ще більшому зростанню (вартості — ред.) гречки відповідно до отримання нового врожаю гречки, і тут є різні дані в залежності від очікувань щодо того, яким чином складуться умови для дозрівання врожаю різних культур, в тому числі гречки ", — сказав Блінов.

На його думку, гречка не буде коштувати більше 50 грн за кілограм в магазинах.

"Я іноді читаю, що гречка може коштувати в магазинах більше 50 грн за кілограм, я думаю, що ні, не дивлячись на те, що, власне, є певний дисбаланс між пропозицією і попитом. Справа в тому, що попит на цю культуру досить сильно, як кажуть економісти, є еластичним, або дуже гнучким ", — зазначив Блінов.

За його словами, попит на гречку падає в літній період, коли є багато інших замінників, зокрема овочів.

"Плюс, як ми побачили взагалі по крупах, попит серед українців на цю продукцію досить сильно знижується, коли вона перевищує певний психологічний розмір. Зокрема, як це сталося з гречкою, коли вона перетнула позначку 30 грн за кілограм", — сказав експерт.

Блінов вважає, що ціни, можливо, ще трошки виростуть в літній період, але попит на гречку буде на мінімальних відмітках за останні роки з причини її вартості.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або