All Retail
Опубліковано

Держпідтримка допомогла стабілізувати ціну на гречану крупу — Мінекономіки

Теги:
Гречка
Фото:
24tv.ua

Середня споживча ціна на гречану крупу в квітні знизилася на 0,4% — до 40,06 грн/кг завдяки наданню аграріям дотацій в розмірі 3,5 тис. грн на 1 га посівів гречки, повідомило Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства на сайті.

За даними відомства, запущений в квітні нинішнього року напрямок держпідтримки аграріїв забезпечить стабільний обсяг виробництва гречки, рівний внутрішньому споживанню (в перспективі — орієнтацію на експорт), а також розвиток суміжних галузей. Стимулювання виробництва даного соціально значимого товару призведе до поліпшення продовольчої безпеки і підвищить її доступність для споживачів. Міністерство уточнило, що орієнтовна площа посівів під гречкою, на яку поширюється програма дотацій, складе 15 тис. га.

Згідно з даними Мінекономіки, в 2020/2021 маркетинговому році (МР) потреба в гречці на українському ринку становить 131 тис. тонн, з них 116 тис. тонн — на харчові потреби. За даними Держстату, в 2020 році обсяг її виробництва склав 97,6 тис. тонн, а перехідні залишки на початок поточного МР — 10 тис. тонн (до кінця МР прогнозується 20 тис. тонн).

Станом на 1 травня 2021 року Україна експортувала 0,6 тис. тонн зерна гречки, а імпортувала 31,3 тис. тонн (з РФ — 18,9 тис. тонн, Казахстану — 9 тис. тонн, Білорусі — 3,4 тис. тонн). Мінекономіки уточнило, що внутрішні потреби в гречаній крупі будуть повністю забезпечені, незважаючи на заборону її ввезення з РФ з 5 червня по 31 серпня.

Відомство зазначило, що Україна імпортувала майже 19 тис.тонн зерна злаків, з яких, за експертними оцінками, гречана крупа становить близько 15 тис. тонн. За його даними, підстав для виникнення дефіциту гречки на українському ринку немає, оскільки за станом на 1 травня 2021 року Україна імпортувала 46 тис. тонн цього продукту.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або