All Retail
Опубліковано

У січні-березні 2021 в Молдові суттєво подешевшали овочі та картопля

Теги:
картопля
овочі
Фото:
east-fruit.com

За даними Національного бюро статистики Республіки Молдова, в першому кварталі 2021 року в порівнянні з тим же періодом 2020 року середні оптові ціни реалізації сільгоспвиробниками овочів знизилися на 35,5%, картоплі — на 20,8%.

При цьому оптові ціни на продукцію рослинництва в цілому за період з січня по березень поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на 29,4%.

Фахівці організацій сільгоспвиробників і трейдерів сходяться на думці, що різноспрямовані цінові тренди пояснюються тим, що в першому кварталі нинішнього року (як і в попередні три-пʼять років) Молдова була «чистим імпортером овочів і картоплі, а також переважно експортером всієї іншої продукції рослинництва». При цьому, незважаючи на посуху, «за рахунок розширення площ під овочами і картоплею, власне виробництво продукції в країні знизилося не дуже значно». У ситуації масованого імпорту, а також зниження купівельної спроможності населення багато продуктів цієї товарної групи подешевшали.

Також варто врахувати, що статистичні дані відображають ситуацію з оптовими цінами на продукцію, вирощену в сільгосппідприємствах і фермерських господарствах, які обробляють 50 га сільгоспугідь і більш.

При цьому основна частка овочівницької продукції, за експертними оцінками — не менше 70% коренеплодів, а також не менше 90% листяних культур, виготовляється в домогосподарствах і малих фермерських господарствах, які обробляють менше десятка гектарів (найчастіше — 0,5-5 га). Їх «інтегрованість в ринок» теж досить висока, але носить явно виражений сезонний характер.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або