All Retail
Опубліковано

Найперспективнішими ринками для української черешні є країни Європи — погляд

Теги:
фрукти
Фото:
east-fruit.com

Україна виробляє 68 тис. тонн черешні в рік, але експортує 3,5%, що становить 2,4 тис. тонн.

Це дані 2019 року, в 2020 році був великий неврожай, тому саме 2019 є більш показовим з точки зору аналізу ринку. Ціни на українську черешню на міжнародному ринку — одні з найнижчих в світі. Які напрямки вибирати експортерам, щоб наростити обсяги продажів і підвищити вартість продукції, розповів Едуард Герман, експорт-менеджер ТОВ «Аврора», під час зустрічі резидентів клубу FTradeClub Berries, повідомляє SEEDS.

На думку фахівця, сьогодні найбільш перспективними ринками для українських виробників є країни Європи.

«Основний конкурент для нас на європейському ринку — це Туреччина. Ця країна виробляє більше черешні в світі, але частка експорту становить всього близько 5% від глобального. Там високий рівень внутрішнього споживання. Експортує черешню Туреччина переважно в Європу. Країна є основним постачальником на європейському ринку, тому в сезон, коли Туреччина виходить на ринок, вона диктує ціни. Мало хто може конкурувати з цією країною за обсягами постачання черешні. Але за якістю у неї є конкуренти. Наприклад, Іспанія, яка поставляє якісну черешню і продає її за високою ціною. Але сезон, як в Туреччині, так і в Іспанії, починається раніше, тому у нас є невелике вікно можливостей в липні, коли українська черешня виходить на пік виробництва, особливо в цьому році, коли сезон змістився на два тижні», — зазначає Едуард Герман .

Що стосується поставок в конкретні країни, то фахівець переконує: «Перспективним ринком для України є Італія. Хоча ця країна експортує значні обсяги черешні, але в липні вона імпортує, оскільки сезон черешні власного виробництва в країні на той час закінчиться».

Ще одна цікава країна, за словами Едуарда Германа, — Німеччина. Це дуже великий ринок, а українські підприємства мають багато контактів з німецьким бізнесом. Пік імпорту черешні в Німеччину — це час, коли в Україні пік збору.

«Крім цього, цікавий ринок — Великобританія. Це одна з небагатьох країн, де імпорт здійснюється протягом усього року, тому споживачі там звикли до високої ціни на черешню. Втім, британські покупці дуже вимогливі до якості продукту», — каже фахівець.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або