All Retail
Опубліковано

Виробники цукру закликали депутатів не допустити імпорту цукру

Теги:
цукор
Фото:
agropolit.com

Національна асоціація цукровиробників України закликає Верховну Раду України не допустити прийняття законопроекту № 5673 «Про встановлення тарифної квоти на ввезення на митну територію України цукру білого».

З відповідними листами «Укрцукор» звернувся до представників влади.

Цукровики відзначають, що в останні роки спостерігається негативна тенденція в цукровій галузі, але законопроект № 5673, який, на думку авторів, покликаний стимулювати збільшення обсягів імпорту цукру в Україну і стабілізувати ситуацію на внутрішньому ринку, негативно вплине на вітчизняну цукрову галузь і призведе до подальшого її занепаду .

У листі наголошується, що Україна сьогодні має достатні запаси цукру, щоб забезпечити споживачів цукром і зберегти стабільні ціни на нього. Також Україна вже покрила можливу нестачу цукру за рахунок імпорту.

"На початку 2021 року було ввезено 40 тис. т білого цукру. Крім того, Україна імпортувала в травні 2021 р з Бразилії 60 тис. т цукру-сирцю для промислової переробки на двох цукрових заводах в білий цукор, і ще 27 тис. т цукру-сирцю вже знаходяться на шляху в Україну, що в свою чергу створить певний надлишок і дозволить повністю забезпечити внутрішню потребу цукру до нового сезону, частково завантажити виробничі потужності і отримати відрахування в бюджет України ", — йдеться в зверненні.

За попередніми даними НАЦУ «Укрцукор», залишки цукру на складах заводів-виробників за станом на 01.07.2021 р складуть 220 тис. т (без урахування населення, торгових мереж і с/г виробників). Середнє щомісячне споживання цукру в Україні становить 80 тис. т.

"З урахуванням наведених даних по залишках цукру в Україні і обсягу цукру-сирцю, який вже завезено в Україну і буде перероблений, цукру вистачить до початку нового сезону (який, за прогнозами, почнеться в 3 декаді серпня цього року). Крім цього, порівняно з минулим роком посівні площі збільшилися на 12 тис. га і складають 228 тис. га», — зазначає «Укрцукор».

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або