All Retail
Опубліковано

Імпорт молочних продуктів буде зростати, — експерт

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Україна буде нарощувати імпорт молочних продуктів, зокрема, вершкового масла. Цьому сприяють високі внутрішні ціни на молоко і зниження котирувань в ЄС.

Про це розповів аналітик молочного ринку «Інфагро» Максим Фастєєв.

Імпорт вершкового масла в Україну в першому півріччі 2021 р.впав більше ніж в два рази (-54%, до 2,9 тис. т) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Причина — дорогі ціни імпорту на відміну від 2020 р коли разом з початком пандемії спостерігався обвал європейських котирувань.

Він зазначив, що мова на 95% йде про масло моноліт, яке йде в промупаковці і призначене для створення допартості в Україні через готовий продукт (українські ТМ) — масло фасування, кондитерка, морозиво, плавсири і т.д.

"У цьому році Європа практично весь час була дорожче українського ринку, а ось Білорусь навпаки — досить конкурентною, особливо в лютому-квітні. На цей період і припав основний обсяг імпорту. При відсутності білоруського варіанту ціни внутрішнього ринку цілком би могли піднятися до рівня Польщі, тобто бути на 10% вище, відповідно і собівартість окремих продуктів, і кінцева ціна також могли бути вищі. Другий варіант — дана різниця могла лягти не в масло, а в зростання закупівельних цін на сире молоко, яке і так не дешевшало в першому півріччі ", — зазначив експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або