All Retail
Опубліковано

Стартувало сезонне подорожчання молока

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Сезон висхідного тренда цін на сире молоко стартував в Україні.

Незважаючи на специфічні особливості поточного року, коли вперше спостерігалася відсутність низхідного циклу цін в весняно-літній період, зростання цін стартувало без запізнень.

Про це заявив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, йдеться в повідомленні АПМ.

Як наголошується, в поточному році ціни продемонстрували велику стійкість в першому півріччі, а по факту — вони були стабільними 7 місяців поспіль.

В даний час зернові та олійні подешевшали, проте білкові компоненти залишаються дорогими, що неодмінно буде відображатися на собівартості виробництва молока, а потім і в ціні на молоко-сировину, прогнозує експерт.

"Разом з тим, ключовим драйвером майбутнього висхідного тренда буде дефіцит молока у переробників. Додасть також напруги вже підписаний і оприлюднений закон України, який передбачає повернення ставки ПДВ до 20% на молоко незбиране. Це зажадає додаткових оборотних коштів для виробників. Останні процедури підписання протоколів ще відбувалися без фіксації ПДВ, однак з боку переробки бажання повернутися до старого формату узгодження цін з включенням цього податку в протоколи узгодження цін ", — відзначає Володимир Андрієць.

Асоціація виробників молока рекомендує продовжувати узгоджувати ціни на молоко-сировину без урахування ПДВ. Це — світова практика, оскільки ціна з урахуванням ПДВ не відображає реальну цінову динаміку на ринку.

У АПМ уточнили, що перша хвиля зростання цін супроводжувалася зростанням середньозваженої ціни на 19 коп. і досягла 9,95 грн/кг без ПДВ.

Найбільше подорожчало молоко сорту екстра із середніми та великими партіями поставок — на 24 коп., до 10,45 грн/кг.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або