All Retail
Опубліковано

Середня ціна землі с/г призначення становить 26,8 тис. грн/га — УКАБ

Теги:
сільське господарство
Фото:
tripoli.land

Середня вартість землі сільгосппризначення в Україні станом на 1 серпня становить 26,8 тис. грн/га, що, практично, відповідає показнику середньої нормативної грошової оцінки по країні, і значно нижче раніше названої Міністерством аграрної політики і продовольства цифри в 40 тис. грн/га.

Такі порівняльні дані наведені на сторінці асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) в Facebook в четвер.

За даними УКАБ, на 1 серпня середня вартість 1 га землі виявилася найвищою в Київській (38 тис. грн), Закарпатській (37 тис. грн), Одеської (33 тис. грн) областях. При цьому найдешевше ділянки сільгосппризначення продаються в Запорізькій (17 тис. грн), Херсонській і Чернівецькій (по 19 тис. грн).

Асоціація уточнила, що середня ціна на землю практично відповідає її середній нормативній грошовій оцінці.

Мінагрополітики отримало завищені значення вартості землі на рівні 40 тис. грн/га, тому що враховувало угоди відчуження всіх сільгоспземель, в тому числі з площею менше 1 га і ціною близько 700 тис. грн, розташованих неподалік від мегаполісів, що купували для будівництва будинків, вказали в УКАБ.

"Такі ділянки зазвичай знаходяться в Київській, Одеській і Львівській областях. Очевидно, що на таких земельних ділянках знаходяться елітні будинки, або вони купуються для інвестування в будівництво, а не в сільське господарство. Тому, щоб визначити обʼєктивну ціну товарних с/г земель ми брали для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад 1 га ", — пояснила експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко різницю в півтора рази між даними міністерства і асоціації.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або