All Retail
Опубліковано

Зниження ПДВ не допомогло знизити ціни на соняшникову олію в Україні — експерт

Теги:
соняшникова олія
Фото:
agroportal.ua

У лютому цього року Володимир Зеленський підписав закон про зниження ставки ПДВ з 20% до 14% для виробників окремих видів аграрної продукції.

Однак це ніяк не посприяло зниженню цін на соняшникову олію в Україні, яке вже в два рази дорожча, ніж в ЄС, повідомляє УНН.

"Те, що знизили ПДВ для аграріїв — ніяк не зменшує їхнє бажання заробляти все більше і більше", — коментує політолог Кирило Сазонов.

Великі гравці ринку знають, що імпортери в країну не зайдуть, тому на внутрішній ринок можуть продавати продукт за світовими цінами, пояснює він.

"Українська аграрна галузь дійсно заробляє мільйони доларів, успішно освоює зовнішні ринки. І ніхто не відміняв простої гри в експансію, коли на внутрішньому ринку ціни піднімаєш, оскільки все одно ніхто з імпортерів сюди не зайде, і за рахунок цього можна працювати на зовнішньому", — пояснює він.

Цим і пояснюється те, що відбувається зараз на ринку соняшникової олії в Україні, коли ціни на вітчизняний продукт у два і більше разів перевищують європейські, вважає Сазонов.

"Якщо наша олія коштує за кордоном дешевше, ніж в Україні, значить мова йде про експансію. За рахунок високої ціни для українців вітчизняні виробники можуть дозволити собі дешевше продавати продукт на зовнішніх ринках і тим самим освоювати нові ринки збуту ", — говорить він.

Сприяє їм те, що в Україні фактично відсутня конкуренція і тому великі агровиробники задають потрібні їм тренди, уточнює Сазонов.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або