All Retail
Опубліковано

Експерт розповів, чому зростає імпорт молочних продуктів

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Дефіцит молочної сировини в Україні викликав зростання імпортних і скорочення експортних поставок молокопродуктів.

Про це розповів директор аналітичного агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк.

"Зменшення експорту в серпні повʼязано в першу чергу із значним скороченням пропозиції сировини від населення, з якого більшість підприємств виробляє експортно-орієнтоване сухе молоко, казеїн або сирні продукти в парі з вершковим маслом. Виробництво цих продуктів скоротилося, крім того, ціни внутрішнього ринку істотно зросли. Це в основному стосується сировинних позицій, і багато переробників роблять стратегічні запаси, розуміючи, що свіжої сировини в міжсезоння 21/22 рр. буде не вистачати ", — пояснює він.

Значно зменшилися також обсяги експорту сирного продукту, молочних консервів і навіть казеїну, експортні ціни на який рекордно високі за останні 8 років, констатує експерт.

На його думку, в осінні місяці зовнішні продажі будуть ще скромнішими.

"Паралельно з падінням експорту відбувається ще більш істотне збільшення імпорту. Якщо до стабільного зростання закупівель сиру або свіжих молокопродуктів, як це не прикро, всі вже звикли, то зараз істотно зріс інтерес до придбання сировинних позицій — масла, сухого молока і навіть сироватки", — зазначає Вінтоняк, уточнюючи, що завбачливі імпортери закуповують товар або на перспективу, розуміючи, що потім через брак сировини вони будуть занадто дорогими, або ж уже зараз імпортні товари для споживачів коштують дешевше, ніж вітчизняні.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або