All Retail
Опубліковано

Економіст розповів, які продукти найбільше експортує Україна

Теги:
експорт
Фото:
minfin.com.ua

Аграрний експорт України за останні пʼять років зростає в середньому на 9,5% на рік (або 3,2 млрд доларів США), в той час як загальний експорт України — на 7,2% в рік.

Про це розповів УНН економіст ФАО (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН) Андрій Ярмак.

"Якщо умовно розділити аграрний експорт на сировинний, продукти первинної переробки і продукти доданої вартості, то виходять такі темпи:

  • сировинний експорт зростає в середньому на 11,2% в рік (1,1 мільярда доларів),
  • експорт продуктів первинної переробки — на 8,8%, або 750 млн доларів на рік,
  • експорт продуктів з високою доданою вартістю — на 4,8%, або 119 млн в рік.

Висновок перший — сировинна модель експорту поглиблюється ", — розповідає Ярмак.

Розповідаючи докладніше про позиції, економіст каже, що 81% всього приросту експорту за останні 5 років забезпечили всього 5 позицій — кукурудза, пшениця, соняшникова олія, ріпак і соєвий шрот.

"Кукурудза сама є абсолютним лідером з великим відривом від інших позицій — щорічно експортується на 670 млн доларів більше або на 17,5%. З продуктів з доданою вартістю в топ-10 нашого експорту потрапляє тільки курятина. Темпи зростання її експорту можна порівняти з темпами зростання кукурудзи, але обсяги виручки там значно менші, тому що нижче база для порівняння ", — говорить Ярмак.

Економіст говорить, що починає відновлюватися кондитерська галузь. Цукристі вироби без додавання какао (наприклад, карамель і білий шоколад) вже є 13-ми в рейтингу генераторів експортної виручки в агробізнесі, а темпи щорічного зростання експорту досягають 12,3%. Їх, до речі, експортують більше, ніж меду.

А ось шоколад і далі показує негативну експортну тенденцію — мінус 3,5% в рік.

У той же час борошновмісні кондитерські вироби відновлюють позиції в експорті — експорт вафель зростає на 25% в рік (але він в цілому невеликий поки), а експорт солодкого печива — на 10% в рік.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або