All Retail
Опубліковано

Аграрний товарообіг України з ЄС зріс до $8,4 млрд.

Оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом у січні–вересні 2021 р. збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 20% та становив $8,4 млрд.

Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Богдан Духницький, йдеться у повідомленні організації.

При цьому, зазначив він, відбулося зростання позитивного для нашої країни сальдо до $2,4 млрд, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+$0,8 млрд) випередило нарощування закупівель у представників країн-членів ЄС (+$0,5 млрд).

Найбільшими торговими партнерами для України в ЄС залишаються шість держав Нідерланди, Польща, Німеччина, Італія, Іспанія, Франція.

"Сукупна частка цих держав становить близько 71% обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими продуктами. Очевидно, потенціал у цій сфері щодо інших країн угруповання для України далеко не вичерпаний", — вважає Богдан Духницький.

За даними на середину жовтня, у 2021 році вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти на постачання до Європейського Союзу меду, яблучного та виноградного соків, ячмінної крупи та борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, а також квартальні на яйця та мʼясо птиці.

"Цього року стимулюючим фактором для нарощування вітчизняного аграрного експорту до країн Євросоюзу є зростання цін на світових ринках зернових та олійних культур разом із очікуваннями дуже гарного врожаю", — підсумував Богдан Духницький.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або