All Retail
Опубліковано

Як подорожчали продукти харчування за 2 тижні?

Теги:
ціни на продукти харчування
Фото:
glavred.info

Картопля стала лідером зі зміни ціни за останні 2 тижні.

Про це йдеться у огляді асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Однак минулого разу вона (ціна на картоплю — ред.) знизилася в ціні на 20%, а зараз зростає. Станом на 25 листопада 2021 року середня ціна картоплі становить 7,28 грн за 1 кг, що на 16% вище за показник двотижневої давності. Фактично, відбулося просідання ціни через настання перших заморозків та прискорення реалізації картоплі, яку немає можливості зберігати у спеціально обладнаних приміщеннях. Тому можна констатувати просто відновлення ціни", — пояснюють експерти.

Паралельно з картоплею відчутно зростають у ціні ще 2 компоненти борщового набору — буряк та капуста. Станом на 25 листопада 1 кг буряків коштує 10,90 грн., а 1 кг капусти — 7,31 грн. Це відповідно на 13% і 7% вище за показник 2 тижні тому.

Зросли ціни і на помідори, оскільки на полиці почали надходити вирощені в теплицях або імпортовані овочі. У будь-якому випадку, вони мають вищу ціну в порівнянні з ґрунтовими помідорами, що і підтверджується зростанням ціни. Станом на 25 листопада середня ціна на помідори становить 42,33 грн за 1 кг, що на 11% вище за ціну 2 тижні тому.

"Цього року українські аграрії зібрали хороший урожай яблук, що призвело до зниження цін. Станом на 25 листопада середня ціна на яблука становить 9,27 грн за 1 кг, що на 14% нижче за ціну 2 тижні тому", — додали в УКАБ .

Також знизилися ціни на гречку. Завдяки одержанню гарного врожаю гречки українськими підприємствами та відновленню імпортних поставок з Російської Федерації, вдалося стабілізувати подальше зростання цього виду продукту. Станом на 25 листопада, 1 кг на полицях супермаркетів крупа коштує 47,17 грн за 1 кг, що на 4% нижче , ніж 2 тижні тому.

"Серед продукції галузі тваринництва найбільші темпи зростання показує курятина. За останні 2 тижні ціна даного виду мʼяса зросла на 4% і становить у середньому 104,80 грн за 1 кг станом на 25 листопада. Тенденція до зростання ціни на курятину триває вже не перший місяць і спричинена зростанням собівартості виробництва (зростання ціни на зернові культури, заробітних плат тощо)", — підсумували експерти.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або