All Retail
Опубліковано

ФАО: Продовольство продовжує дорожчати. Молоко та зерно — найбільше

Теги:
ціни на продукти харчування
Фото:
agropolit.com

Показник світових цін на продовольчі товари у листопаді 2021 р. продовжив зростати четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію.

Про це йдеться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації Обʼєднаних Націй (ФАО).

Як зазначається, цього місяця середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО склало 134,4 пункти, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року і на 1,2% перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу, який дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, виявилося на 27,3% вище за показник за листопад 2020 року.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував Індекс цін на молочну продукцію ФАО, який порівняно з попереднім місяцем зріс на 3,4%. Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотові поставки в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін на зернові ФАО у листопаді зріс на 3,1%, на 23,2% перевищивши показник за аналогічний період минулого року. Експортні ціни на кукурудзу трохи зросли, світові ціни на рис залишалися на стабільному рівні, а ціни на пшеницю досягли максимального рівня з травня 2011 року.

Індекс цін на цукор ФАО в листопаді виявився на 1,4% вище за жовтневий показник і майже на 40% вищий за рівень листопада 2020 року. Таке зростання було зумовлене насамперед підвищенням цін на етанол, проте його стримували великі обсяги поставок з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Індекс цін на рослинні олії ФАО знизився на 0,3% порівняно із зафіксованим у жовтні рекордним рівнем, що пояснюється нижчими котируваннями соєвої та рапсової олії та сирої нафти. Світові ціни на пальмову олію практично не змінилися.

Індекс цін на мʼясо ФАО знизився на 0,9%, причому зниження продовжується вже четвертий місяць поспіль. Світові котирування свинини стали нижчими через скорочення закупівель з боку Китаю, а ціни на баранину різко впали через збільшення експортних поставок з Австралії. Ціни на яловичину та мʼясо птиці загалом залишалися на стабільному рівні.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або