All Retail
Опубліковано

Чому в Україні овочі подорожчали за рік у 2,6 рази?

Подорожчання овочів борщового набору в Україні в 2,6 рази у поточному році повʼязане з цілою низкою факторів.

Таку думку в ефірі одного із телеканалів висловив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

Він зазначив, що це загальний рівень інфляції в Україні та світі, а також несприятливі умови для овочівників, які склалися протягом сезону: на початку періоду посіву навесні та наприкінці літа – на початку осені під час збирання продукції. Складні погодні умови вплинули на якість продукції і, як наслідок, її здатність якісно зберігатися надалі.

"Третім фактором є подорожчання всіх складових виробництва овочів, які, до речі, дорожчатимуть і далі. Йдеться про електроенергію, добрива, ЗЗР, паливно-мастильні матеріали тощо.

Все це, разом із меншим валовим збором урожаю, призвело до підвищення цін на продукцію не лише борщового набору, а й на інші види овочів", — зазначає президент УПОА.

Важливим моментом, на думку фахівця ринку, є також подорожчання послуг світової логістики як наземної, так і морської. Це суттєво ускладнює можливість заміщення певних дорогих українських категорій овочів дешевшим імпортом, як це відбувалося раніше. У цих умовах, наприклад, імпортувати цибулю з Узбекистану або Таджикистану сьогодні значно дорожче, ніж це було в попередні роки.

При цьому президент УПОА зазначив, що дуже багато агровиробників сьогодні притримують свій урожай, не реалізуючи його на ринку.

«Це, по-перше, пояснюється поведінковою характеристикою українського фермера, який бачить зростання цін на сьогодні і вважає, що вони зростатимуть і надалі. Але дуже часто це грає злий жарт з виробниками. Адже якість зберігання овочів в Україні не найкраща через брак потужностей тривалого зберігання. Тому, коли наші фермери закладають, наприклад, моркву на зберігання у жовтні, вона може якісно зберігатись до лютого. Потім її починають масово «викидати» на ринок, і ціна, ясна річ, на цьому фоні знижується», — пояснює Тарас Баштанник.

Що ж до ціни на картоплю, то, за прогнозами аналітиків УПОА, поточного року вона в кращому разі не знизиться, а в гіршому випадку для виробників картопля може подешевшати, адже зараз існують великі залишки врожаю цього сезону, які видалися досить хорошими.

"До того ж, зважаючи на сприятливу конʼюнктуру врожаю минулого року, багато українських фермерів збільшили цього року площі під цією культурою. Це дозволило збільшити валовий збір картоплі.

Цей приклад, до речі, може бути зниженням цін на певні овочі борщового набору на українському ринку наступного року. Адже, побачивши досить привабливу ціну на ринку, фермери можуть почати збільшення площ під певними овочевими культурами. В результаті це призведе до збільшення валового збору та відповідно пропозиції на ринку", — резюмує Тарас Баштанник.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або