All Retail
Опубліковано

Дешева свинина з-за кордону: в Асоціації розповіли про кризу у свинарстві у 2021 році

Теги:
свинарство
Фото:
Укрінформ

В Асоціації свинарів України підбили підсумки 2021 року.

Зокрема, відзначили кризу в галузі через надмірне надходження замороженої імпортної свинини до країни, яка витісняє вітчизняне мʼясо, передає УНН.

"Вичерпання квот наприкінці літа лише незначно стримало потік дешевої імпортної свинини з ЄС, а в жовтні постачання досягло нової рекордної позначки (6,06 тис. т), яка перевищує річні надходження свинини з-за кордону в 2015-2017 рр. Попередній підсумок імпорту свинини за 11 місяців 2021-го становив 36,6 тис. т, що на 9,7 тис. т перевищує річні постачання свинини в Україну у 2020-му та на 14,6 тис. т показник 2019-го. -Постачальників між собою розділили Данія, Польща та Нідерланди, звідки надійшло понад 85% завезеного мʼяса свиней", — пояснили в АСУ.

Вдарило цього року по свинарів та стрімке подорожчання кормів та енергоносіїв.

"До суттєвого подорожчання кормових культур, що завдало чималого удару по виробникам свинини у першій половині 2021-го, у другій половині року додалося зростання тарифів на енергоносії, зокрема природний газ та електроенергію. Новий урожай приніс нетривале полегшення, адже у жовтні-листопаді основні сільгоспкультури були на 6-24% дорожчі, ніж рік тому, без урахування ПДВ, тому промислове вирощування свиней у першому-третьому кварталах 2021-го обійшлося на 16-25% або 5-7 грн/кг у середньому дорожче порівняно з відповідними витратами минулого року", — повідомили фахівці.

Довший, ніж попередній кризовий період, помітно пригальмував відновлення промислового свинарства, яке спостерігали ще на початку року, кажуть фахівці.

"Скорочення кількості промислового поголівʼя та перевищення обсягів забою над приростом живої маси свиней у сільськогосподарських підприємствах наприкінці 2021-го року сигналізує про те, що внутрішнє виробництво свинини наступного року не зросте. При цьому дефіцитність ринку буде передумовою для більш сприятливої цінової та економічної ситуації для його операторів", — резюмували в АСУ.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або