All Retail
Опубліковано

АТБ та Fozzy Group контролюють більше половини всіх продажів овочів та фруктів у мережевому роздробі України

Теги:
овочі
фрукти
Фото:
glavred.info

Консолідація мережевого плодоовочевого рітейлу в Україні триває, хоча на його частку і припадає лише близько 40% усіх роздрібних продажів свіжих овочів та фруктів у країні.

Ці дані з першого фундаментального дослідження роздрібної торгівлі свіжою плодоовочевою продукцією, проведеного командою консультантів регіонального проекту розвитку плодоовочевої торгівлі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), були озвучені під час Першого міжнародного Рітейл Форуму в рамках #FTrade Club 20 на початку грудня 2021 року.

Федір Рибалко, експерт плодоовочевого ринку та міжнародний консультант ФАО, який брав участь у підготовці дослідження, під час своєї презентації на заході зазначив, що ТОП-20 торгових мереж України сукупно продають 62% свіжих овочів та фруктів в організованому роздробі. «Якщо ж відкинути невеликі немережеві магазини і взяти лише мережевий роздріб, називатимемо їх також "супермаркетами“, то в цьому випадку частка ТОП-20 мереж складе, за нашими розрахунками, 86%. Сукупна частка двох найбільших мереж — АТБ і Фоззі — у 2019 році вже досягала 52%. Таким чином, два гравці забезпечують близько половини продажів свіжих овочів та фруктів серед супермаркетів, і їхня частка у продажах у 2020 та 2021 роках продовжувала зростати», — наводить дані з дослідження Федір Рибалко.

Якщо ж говорити про частку свіжих овочів та фруктів в обігу супермаркетів, то в середньому, аналізуючи ТОП-20 торгових мереж України, за підсумками 2019 року вона становила лише 6,5%.

При цьому Федір Рибалко зазначає, що великі торгові мережі, які здійснюють централізовані закупівлі, здійснюють прямий імпорт. Якщо мережа інвестує в досвідчених кваліфікованих менеджерів, персонал та логістику, то питома вага продажів свіжих овочів та фруктів у таких мережах може досягати значно більшої питомої ваги в обороті. За його словами, у розвинених країнах ЄС цей показник сягає 12%, а в окремих мережах преміум-сегменту навіть до 15%. Відповідно, це говорить про те, що існує як мінімум дворазовий потенціал для зростання даної категорії в українських супермаркетах.

"Для того, щоб це [зростання питомої ваги овочів та фруктів у продажах мережі — ред.] сталося, необхідне розширення площі плодоовочевих відділів, більш професійна робота з асортиментом та посилення закупівельної сили мереж. Крім того, важливим фактором є й те, що роздрібні мережі в майбутньому лише посилюватимуть тиск на постачальників. До цього постачальникам потрібно бути готовими. Сьогодні в Україні постачальники отримують у середньому 65-75% від кінцевої ринкової ціни продукції, а в розвинених країнах ця цифра становить максимум 30%", — пояснює Федір Рибалко. .

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або