All Retail
Опубліковано

Споживачі Росії та Білорусі заплатять мільярди доларів у 2022 році за самоізоляцію цих країн від ринку фруктів та овочів ЄС

Самоізоляція ринків Білорусі та Росії все дорожче обходиться місцевим споживачам овочів та фруктів. А це, у свою чергу, негативно впливає на споживання ними свіжої плодоовочевої продукції.

Ситуація з доступом споживачів російських та білоруських споживачів до свіжих овочів та фруктів особливо погіршилася після введення з 1 січня 2022 року ембарго на постачання цих продуктів із ЄС на ринок Білорусі. Не секрет, що Білорусь є найбільшим реекспортером вже давно заборонених у Росії європейських овочів та фруктів на цей ринок. Відповідно, від запровадження ембарго постраждав не лише білоруський, а й російський споживач.

Скільки ж коштує споживачам Росії та Білорусі така самоізоляція? З моменту оголошення про білоруське ембарго основний набір овочів та фруктів, що імпортувалися раніше хоча б частково з ЄС, включаючи базові овочі борщового набору, подорожчав у середньому на 25-35%. На даний момент овочі, за даними EastFruit, коштують у середньому вдвічі дорожче, ніж роком раніше, а фрукти – на 20-40% дорожчі.

Тільки за картоплю російські споживачі переплатять у 2022 році за нашими оцінками близько $1 млрд доларів США в порівнянні з тим, скільки він міг би обходитися у разі відсутності ембарго. Споживачі з Білорусі на картоплі, у свою чергу, втратять близько $150 млн. Якщо ж врахувати всі овочі борщового набору та фрукти, то й без того не дуже багаті споживачі Росії та Білорусі переплатять понад два мільярди за ці ембарго.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або