All Retail
Опубліковано

Прогноз: Ціни на овочі та м’ясо зростуть ще на 15-20%

Стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування спостерігається на продовольчому ринку України. Так буде і надалі.

Таку думку висловила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Інна Сало, говориться у повідомленні закладу.

За словами експерта, здорожчання спричинене цілою низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6%), водопостачання (+10,9%), водовідведення (+17,3%), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг у цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема бензину А-95 (+22%) тощо.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі — до 10%.

У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору, зазначила експерт. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн/кг), капусту білокачанну — на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту — на 26% (12,09 грн/кг), моркву — на 11% (9,98 грн/кг).

За розрахунками науковців, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін залежно від виду овочів — на 15-25 % проти цін початку 2022 року. Вартість борщу в січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року. Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року.

«Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю — до 35%», — додала вона.

Найменших змін зазнали споживчі ціни на свинину, зауважила експерт. На початок січня 2022 року ціна на неї порівняно з січнем 2020 року підвищилася на 6,8% — до 123,75 грн/кг.

Споживча ціна на сало збільшилася на 19,8% порівняно з 2020 роком і склала 90,24 грн/кг.

"Найбільше — на 26,6% — у цей період зросли ціни на м’ясо птиці. Нині тушка куряча коштує 70,82 грн/кг. За прогнозними оцінками науковців, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса — яловичину, свинину та м’ясо птиці — як мінімум на 15-20%. Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою", — додала Інна Сало.

Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7% до 15-20%. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-20%, вважають спеціалісти.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або