All Retail
Опубліковано

Ритейл України без «до» і «після»: що відбувається з мережами Східної та Південної України під час війни?

Українські торгові мережі зазнають значних збитків через ракетні обстріли, окупацію територій та пов’язану з цим втрату окремих (або й всіх) локацій. Дехто з ритейлерів продовжує утримувати «довоєнний» портфель магазинів, окремі компанії навіть реалізують заплановану раніше експансію, однак декому зовсім не пощастило. Ми нарахували низку продовольчих торгових операторів, які цілком можуть припинити свою діяльність внаслідок війни. Яка зараз ситуація з ритейлом у Південно-Східному регіоні України — читайте в огляді All Retail.

Мережа «Лайм»

Локальна мережа «Лайм» станом на 24 лютого налічувала 30 магазинів, розташованих у Донецькій та Запорізькій областях. Торгові об’єкти ритейлера працювали, зокрема, у Маріуполі, Нікольському, Волновасі, смт Мангуш, смт Ялта (все — Донецька область) та смт Осипенко Запорізької області.

Керівництво торгового оператора нинішній стан коментує так: «Наразі мережі як такої немає. У Маріуполі торгові об’єкти не працюють, багато магазинів було розбито влучаннями снарядів та пограбовано. Магазини, які були в оренді, залишилися на окупованій території, і якщо вони вціліли — то або «націоналізовані», або передані іншим власникам. Ті торгові точки, які вціліли у Запорізький області та на кордоні із нею, якимось чином під примусом окупаційної влади намагаються працювати. Але це неконтрольований нами процес».

53% мережі «Лайм» зруйновано (16 магазинів: Маріуполь, Мангуш), 16% ー безконтрольно працюють на окупованих територіях (5 магазинів: Ялта, Урзуф, Дем’янівка, Осипенко, Нікольське), 30% ー розбиті, пограбовані, частково передані місцевим для роботи (9 магазинів: Волноваха, Бугас).

Мережа «Семья»

Мережа «Семья» була одним із найбільших операторів формату продовольчих супермаркетів у Східній Україні та налічувала 31 торгову точку, розташовану у різних містах Луганської та Донецької областей.

Наприкінці березня ще функціонувало 35% мережі (11 магазинів) у Дружківці, Лисичанську, Покровську, Костянтинівці та інших містах. Про це ритейлер повідомив на своїй сторінці у Facebook, після чого припинились будь-які повідомлення компанії у соціальних мережах. На сьогодні подальша доля торгових об’єктів «Семья» у цих містах невідома. Відома лише ситуація з кількома магазинами мережі, які знаходяться в зоні активних бойових дій та на окупованих російськими військами територіях. Так, 22 березня у супермаркет «Семья» в Сєвєродонецьку, за який тривають бої, прилетіла міна і влучила у чергу людей. Решта магазинів міста — повністю розбита.

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або