All Retail
Опубліковано

Експлозія імпорту: чи загрожує щось українським товарам на полицях магазинів?

Війна дестабілізувала ситуацію в продовольчому секторі, зокрема відсоток імпортованих товарів у співвідношенні до експорту та наявності продукції вітчизняного виробника на полицях магазинів. За даними Державної митної служби України, протягом січня-травня 2023 року в Україну було імпортовано товарів на суму $25,4 млрд, а експортовано — на $16,5 млрд. Зростання обсягу імпорту свідчить про залежність внутрішнього ринку від зовнішнього постачання і водночас впливає на ціни вже доступних на полицях продуктів.

Як змінилася частка імпортних товарів на полицях від початку війни

На початку війни частка імпортної продукції була вищою через труднощі в українському виробництві, оскільки певна кількість вітчизняних виробників опинились в зоні бойових дій, була змушена переносити потужності до більш безпечних регіонів, знову налагоджувати виробництво, відновлювати логістичні ланцюжки тощо. Тому, аби забезпечити продовольчу безпеку країни ритейлери імпортували товари з-за кордону.

Законодавчі зміни у правилах ввезення імпорту сприяли цьому. Проте було й чимало труднощів — зросла вартість логістики, збільшилися черги на кордонах тощо. У перші місяці війни частка імпорту була стабільною, та згодом цей показник упав в рази. 

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або