All Retail
Опубліковано

Світові ціни на каву зросли: виробники не можуть задовольнити попит

Теги:
зростання цін
Фото:
https://tostado.ru

Глава другого за величиною кавового кооперативу Бразилії «Минасул» Хосе Маркос Магальес розповів про значне збільшення поставок в Європу і Північну Америку. Його компанія розраховувала відвантажити 400 тис. мішків (по 60 кг бобів) за весь 2020 рік, але замовлення вже перевищили цей рівень у березні. Зараз Магальес прогнозує, що експортні продажі в цьому році перевищать 800 тис. мішків — що вдвічі більше від минулорічних 360 тис - пише agroportal.ua

«У нас дуже високий попит, в основному з Європи. Також, споживання збільшилося в супермаркетах у США, і вони хочуть поповнити запаси», — сказав він.

Ціни на каву впали, коли на початку кризи китайські кафе закрилися. Але потім, ціни відновилися, так як великі ростери кави, такі як Nestlé, JAB і Lavazza, кинулися скуповувати кавові зерна. Ф'ючерсний орієнтир на високоякісну арабіку, що продавалася в Нью-Йорку, виріс з початку лютого на 20% до $1,20 за фунт, що робить його одним з найбільш ефективних товарів у світі. За той же період нафту впала більш ніж на 40%, а ціна на мідь знизилася приблизно на 8%.

Поки що в цьому місяці ціни коливаються, але у фокусі залишаються ризики з точки зору пропозиції, так як запаси скорочуються перед урожаєм в ключових країнах-виробниках арабіки в Латинській Америці. Постійно низькі ціни в 2018 і 2019 роках призвели до того, що багато виробників відмовилися від своїх ферм, а експорт з таких країн, як Гондурас і Колумбія, впав через зниження врожайності.

Сертифіковані акції арабіки на біржі ICE, ринку останньої інстанції для покупців зерен, з початку лютого впали на 11% до дворічного мінімуму.

«Існує дефіцит промитої арабіки», — сказав виконавчий директор Федерації колумбійських виробників кави Роберто Велес, говорячи про зернах вищого сорту, оброблених для більш м'якого і чистого смаку.

Навіть в Бразилії, найбільшому в світі виробнику і експортері, деякі покупці не змогли знайти стільки постачальників, скільки їм хотілося б.

«Запаси низькі, і ми не змогли виконати всі запити. В результаті мені доводиться чіплятися до замовлень, але це тому, що мені не вистачає кави», — сказав Магальес.

Надії виробників покладаються на збір врожаю в Бразилії, який починається в травні, і на другий урожай в Колумбії, який розпочнеться наприкінці цього місяця.

Аналітики очікують, що ціни будуть плаваючими, оскільки трейдери намагаються вгадати, чи можливо буде зібрати, обробити і транспортувати урожай з Бразилії, який, як очікується, буде рекордно високим. На думку аналітика Rabobank Карлоса Міра, в країні може виникнути нестача трудових мігрантів через небажання людей переміщатися на великі відстані.

«Що буде з урожаєм, це велике питання», — сказав він, зазначивши, що пік пандемії в Бразилії очікується в кінці квітня — початку травня.

У Колумбії діють обмеження на поїздки, введені національними та місцевими керівниками, що створює проблеми для збору кави, сказав Велес.

Існує також невизначеність щодо споживання. Споживчий попит на упаковану кави в березні підскочив, згідно з даними компанії за споживчими даними Nielsen, щотижневі продажі в США виросли на 73% порівняно з попереднім роком.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або