All Retail
Опубліковано

YouControl: Кількість виробників та торговців фарми зростає

Фото:
https://te.20minut.ua

Карантин призвів до зниження ділової активності загалом, однак це стосується не всіх учасників ринку. YouControl дослідив, у яких галузях відбулось пожвавлення.

Щоб зрозуміти, наскільки постраждав український бізнес від карантину, аналітики YouControl, системи для перевірки контрагентів, зібрали та дослідили дані щодо відкриття та закриття компаній у період з 12 березня до 15 квітня цього року та порівняли їх із аналогічним періодом минулого року. 

Згідно цими з даними, спостерігається зниження темпів створення нових компаній. Це говорить про значний спад ділової активності. Темпи створення компаній за досліджуваний період знизилися на 54,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Якщо у 2019 році інформація у ЄДР свідчила про появу 5 452 нових компаній, то зараз можна нарахувати лише 2 471 фірму. У деякі дні відбувалося до 50 закриттів бізнесу. І це більш вагомий удар по майбутньому розвитку економіки нашої країни, ніж навіть процес закриття старих бізнесів. 

Однак, є низка галузей, динаміку розвитку яких можна оцінювати як позитивний тренд, — реєстрацій нових компаній у них зафіксовано навіть більше, ніж у той же час рік тому. Через значне посилення уваги мільйонів споживачів до стану власного здоров’я та профілактики захворювань ринок медичних послуг і фармпродукції відчуває стрімкий підйом. Лідерами за кількістю новостворених юросіб стали компанії, основний вид діяльності яких:

  • виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (збільшилась на 600%);
  • виробництво парфумерно-косметичних засобів (на 100%);
  • добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництво мінеральних добрив (на 100%). 

За даними YouControl, чисельність компаній з виробництва фармацевтичної продукції у 2020 році зростала швидше, а кількість нових фармоптовиків лишилася практично незмінною. 

Роман Корнилюк, фінансовий аналітик YouControl,впевнений, що за умов якісного менеджменту і зваженої стратегії компанії сектору фармацевтики та медицини мають підстави для значного зростання, як під час минулої кризи компанії з сектору IT та агросектору української економіки. Фармкомпанії відчувають зараз такий самий позитивний шок попиту, тому у них і є сильні переваги порівняно з іншими гравцями ринку. Чи вийде у них вдало реалізувати свій експортний потенціал, чи ні, Україна побачить вже найближчим часом. 

Олександр Соколов, генеральний директор аналітичної компанії Pro-Consulting, доводить, що саме за рахунок реалізації медичних виробів зростає ринок, тому що роздрібний продаж препаратів контролюють три великих оператори, а виробництво лік це складний бізнес з високим бар’єром входу. “Наразі всі компанії, які могли з'явитися за період карантину, є дрібними ситуативними продавцями, переважно медичних виробів”, ‒ вважає він.

Галузі, по яких, здається, нанесено “смертельного удару”, виживуть та будуть ще добре себе почувати, впевнений Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії. У першу чергу це стосується офлайн-торгівлі та класичного громадського харчування. “Велику кількість категорій товарів далі буде зручніше обирати офлайн, а кафе і ресторани далі будуть задовольняти більші потреби, ніж просто закинути в себе гарячу їжу”, ‒ каже він.

Онлайн-торгівля продовжить зростати і після закінчення карантину. Це Гліб Вишлінський пояснює тим, що багато рітейлерів нарешті налагодять омніканальність і багато споживачів вперше спробують онлайн-замовлення і їм це сподобається.

Додає оптимізму думка експерта стосовно інвестицій в ІТ-рішення. За його словами, компаніям потрібен перехід на сучасні моделі роботи, тому вони будуть вкладатися в технологічну трансформацію бізнесу. 

“Уникнути найбільш песимістичного сценарію падіння економіки допоможе підтримка існуючих бізнесів, які відчувають серйозні труднощі під час антикризової трансформації. Наразі бізнес очікує на низку рішень від уряду у спрощенні оподаткування, а також появу регуляторних актів та законів, які підживлять ділову активність. Якщо не направити сьогодні податки на підтримку бізнесу, то завтра доведеться витратити значно більше на біржу праці”, ‒ вважає Сергій Мільман, засновник та СЕО YouControl.

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або