У квітні продукти подорожчали в середньому на 2,2%
- Фото:
- unn.com.ua
Споживчі ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року зросли порівняно з березнем на 2,2%.
Про це з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки повідомляє БізнесЦензор.
"І хоча цей показник перевищує рівень грудня останніх трьох років, який становив 1,2-1,5%, він менший за відповідний показник 2014-2015 років в 4-4,3%", – йдеться в повідомленні.
У березні зростання вказаних цін порівняно з лютим становило 0,4%.
"Відносно невисокий рівень зростання цін показує, що в період дії карантинних заходів, введених в Україні з 12 березня 2020 року цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не сталося", – зазначив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
Найбільше серед продуктів харчування в квітні зросли ціни на фрукти (+12,8%), що можна пояснити сезонним фактором і тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+9,4%), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3%, у лютому - на 17,6%.
Ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, в квітні зросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м'ясо та м'ясопродукти - на 0,9%, олію соняшникову - на 0,3%, а на олію - не виросли зовсім.
Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9% в березні і на 4,8% в квітні. "Однак тут очевидним є вплив інших факторів", - йдеться в повідомленні.
Разом з тим, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 року, коли цей показник склав 3,4%. А в порівнянні з квітнем 2019 споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5%.