All Retail
Опубліковано

Плодоовочевий експорт України обвалився в період пандемії covid-19

Теги:
фрукти
овочі
Фото:
menslife.com

Три групи товарів в цей період забезпечували 64% всієї експортної виручки: волоський горіх, заморожені ягоди та фрукти і свіжі яблука. Роком раніше в цей період на дані товарні позиції припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту.

Аналітики EastFruit повідомляють, що в період глобальної пандемії коронавіруса (лютий — червень 2020 року) український плодоовочевий експорт впав на 43% по відношенню до того ж періоду попереднього року. За цей період виручка від експорту овочів і фруктів знизилася до $58,5 млн. Роком раніше за цей же період експортна виручка плодоовочевого сектору України становила $101,3 млн.

Якщо в 2019 році в цей період головну виручку Україні приносило яблуко (близько 40%), то у 2020 році яблуко за обсягом виручки було лише на третьому місці після горіхів і заморожених ягід і фруктів з питомою вагою в 16%.

"Найбільше в період пандемії коронавіруса знизилася експортна виручка від експорту українського яблука — в 4,5 рази, і це незважаючи на те, що середня експортна ціна була значно вище минулорічної! Однак пандемія covid-19 тут не причому — навіть навпаки — вона стимулювала попит на яблуко в країнах ЄС і накрутила ціни на нього. На жаль, урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину, тільки виріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблука робили невигідним експорт", — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або