All Retail
Опубліковано

Україна імпортує томати та огірки навіть у розпал сезону

Теги:
овочі
овочі
Фото:
ukr.media

На високі обсяги експорту огірків і томатів за перші 5 місяців 2020 істотно вплинули несприятливі погодні умови.

Як повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА), за 5 місяців 2020 року Україна імпортувала 54,9 тис. тонн томатів, загальною вартістю $ 51,8 млн. Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Україна збільшила імпорт цих овочів на 16% в натуральному вираженні і на 68% - у вартісному.

Основними країнами-постачальниками залишаються Туреччина та Польща, на частку яких припадає 94% загального обсягу імпортованих Україною томатів.

Аналогічна ситуація спостерігається і на ринку огірків. З січня по травень поточного року Україна імпортувала 10,3 тис. тонн огірків, на загальну суму $9,9 млн. Для порівняння, за 5 місяців 2019 року, в Україну було поставлено 7 тис. тонн цих овочів, загальною вартістю $5,5 млн. відповідно, за рік Україна збільшила імпорт огірків на 47% і 82% у натуральному та вартісному виразі відповідно.

Ключовими імпортерами огірків протягом перших 5 місяців 2020 виступили Туреччина і Білорусь, частка яких склала 71% і 20% від загального обсягу відповідно.

«На високі обсяги експорту огірків і томатів за перші 5 місяців 2020 істотно вплинули несприятливі погодні умови, які фіксувалися майже на всій території України протягом другої половини весни. Низькі температури повітря і проливні дощі в квітні і травні затримали дозрівання овочів в місцевих теплицях, відповідно, пропозиція української продукції на внутрішньому ринку була обмеженою, а ціни залишалися на досить високому рівні. Цей факт стимулював імпортерів продовжити закупівлю томатів і огірків з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших європейських країн», - відзначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Зауважимо, що частка імпортної тепличної продукції навіть у розпал сезону місцевих томатів і огірків в останні роки тільки збільшується.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або