All Retail
Опубліковано

Товарообіг агропродукцією України з ЄС знизився на 5%

Теги:
експорт
Фото:
glavred.info

Оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом у січні–червні 2020 р. зменшився на 5,1% — до $4,6 млрд, з яких $3,0 млрд припало на експорт, а $1,6 млрд — на імпорт.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» , член-кореспондент НААН Микола Пугачов, йдеться в повідомленні інституту.

Найбільшими торговими партнерами для України в ЄС залишаються шість країн — Нідерланди, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина і Франція. Їх сукупна частка становить близько 75% обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

За словами експерта, основні обсяги постачань до Євросоюзу Україна забезпечує за рахунок зернових ($1,088 млрд) і олійних ($145 млн) культур, масел і жирів ($957 млн), залишків і відходів харчової промисловості ($227 млн).

В імпорті в Україну з європейських держав відсутня чітко виражена товарна структура, зазначив Микола Пугачов. Більшою мірою здійснюється закупівля тютюнових виробів ($130 млн), продуктів для годування тварин ($106 млн), алкогольних напоїв ($130 млн), різних харчових продуктів, в т. ч. екстрактів кави, чаю, соусів ($150 млн) і молокопродуктів ($131 млн).

З початку 2020 р. вітчизняними експортерами були повністю використані річні квоти на мед, ячмінну крупу та борошно, оброблений крохмаль, консервовані томати, яблучний і виноградний соки.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або