All Retail
Опубліковано

Експерт: Лише 17% врожаю яблук буде якісним

Теги:
фрукти
Фото:
УНН

Урожай яблук в Україні в сезоні 2019/20 рр. став одним з найнижчих за останні 10 років, а обсяг експорту скоротився в три рази. При цьому вже в новому сезоні продовжує спостерігатися дефіцит пропозиції якісного яблука.

Таку думку висловив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв, пише EastFruit.

"Погодні умови — головний регулятор виробництва яблук в Україні в поточному сезоні, а заморозки і відсутність опадів, на жаль, стали головними партнерами фермера. І якщо до заморозків на початку і середини весни українські садівники були в принципі готові, то до мінусових температур в кінці травня, які були зафіксовані в поточному році, ні. Крім того, протягом 3-х літніх місяців в Україні спостерігалося мінімальна кількість опадів, що також не сприяє гарному врожаю яблука. Виходячи з цього, другий рік поспіль на українському ринку спостерігається дефіцит якісного яблука — лише 17% врожаю, за нашими оцінками, в поточному сезоні буде якісним", — зазначив він.

За прогнозом аналітиків, виробництво яблука в сезоні 2020/21 рр продовжить скорочуватися і становитиме не більше 1,2 млн т, що значно нижче рекордного врожаю сезону 2018/19 рр., коли українські садівники зібрали майже 1,5 млн т фруктів.

Олександр Хорєв також зазначив, що нинішній сезон яблука точно не повторить для українських садівників сценарій попереднього. Зокрема, ціни на промислове яблуко, урожай якого планується на рівні 510 тис. тонн, можуть оновити рекорд минулого сезону, коли в середньому вони зросли в два рази в порівнянні з сезоном 2018/19 рр — до 3 грн/кг.

"Це пояснюється тим, що в поточному сезоні, переробники знову навряд чи доберуть запланований обсяг сировини", — пояснив фахівець.

Говорячи про експортні перспективи українського яблука в сезоні 2020/21 рр, Олександр Хорєв зазначив, що ціни на зовнішніх ринках будуть дорівнюють вартості яблука на внутрішньому.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або