All Retail
Опубліковано

IKEA відкрила перший магазин в Україні: уже є 5000 товарів, згодом будуть мітболи

Теги:
IKEA
Фото:
Marketing Media Review

Показуємо перший «міський магазин» IKEA в Східній Європ

Перший магазин в Україні відкрила компанія IKEA 1 лютого. Магазин у ТРЦ Blockbuster Mall на Почайній працює в новому для мережі родом зі Швеції форматі «міського магазину».

Де працює перша IKEA в Україні?

Перший магазин IKEA почав роботу в торговельно-розважальному центрі Blockbuster Mall поряд із ТРЦ Blockbuster на проспекті Шухевича. Магазин працює на другому поверсі ТРЦ, його загальна площа понад 5 000 квадратних метрів. Обслуговують магазин шість кас і близько сотні працівників.

У магазину три основні відділи: Living Room («Вітальня»), Bedroom («Спальня») і Kitchen («Кухня»). Усього пропонують асортимент із більш як 5 000 товарів, з яких 2 000 доступні для придбання в магазині та в режимі самовивозу.

Магазин IKEA має три точки входу з різних боків, але під час карантину використовують одні двері на вхід і двоє на вихід. В умовах карантину можуть прийняти не більше 500 людей водночас. Окрім того, у зоні паркінгу Blockbuster Mall працює пункт видачі товарів з магазину IKEA. Інші три точки в Києві працюють в «Aшан Рів Гош» на Позняках, «Метро Кеш енд Кері» на Теремках і в Lavina Mall.

IKEA нарешті вийшла на ринок України?

Відкриття першого фізичного магазину в Києві – продовження процесу виходу IKEA на український ринок, який на різних етапах тривав із 2005 року. «Ми не вважаємо, що цей процес зайняв тривалий час. Для порівняння, на сербський ринок ми свого часу намагалися вийти протягом десяти років, а на ринок Індії – понад десятиліття», – коментували представники IKEA.

Нова активна стадія виходу на ринок тривала із 2018 року, коли IKEA підтвердили намір відкрити перший фізичний магазин у новому ТРЦ Ocean Mall на Либідській. Простір планували запустити до кінця літа 2019 року, але процес відкриття ТРЦ затягнувся. У липні 2019-го IKEA підтвердили, що перший магазин почне роботу не в Ocean Mall, а в Blockbuster Mall, який також належить девелоперу Вагіфу Алієву.

У травні 2020 року IKEA запустила в Україні онлайн-магазин. Утім, згодом компанія тимчасово обмежила оформлення онлайн-покупок через великий попит на товари. IKEA кажуть, що раніше не використовували подібну модель. «Спочатку ми запустили онлайн, і це був перший подібний досвід для IKEA – досі ми не відкривали онлайн-магазин до відкриття фізичного», – коментує директор IKEA Retail Ukraine Флоріан Меллє.

Що таке «міський магазин» IKEA?

«Міський магазин» – це новий формат IKEA. Зазвичай магазини IKEA розташовують за межами міста у просторах великого формату, які поєднують і шоуруми, і складські приміщення. Водночас «міські магазини» IKEA розвиває в центральних частинах міст, пропонуючи менший простір (але все одно на кілька тисяч квадратних метрів) і можливість забирати онлайн-замовлення.

«Велику частину наших приміщень займає зона для логістики, включно зі складськими приміщеннями. Утім, оскільки магазин у Києві є магазином «нового міського формату», у ньому ми використовуємо площу тільки для шоуруму з меблями та аксесуарами», – коментують в IKEA. Додають: «Міський формат» IKEA – це не проміжний формат, це концепція майбутнього для великих міст. Цей формат найкраще працює в центрі міста. Наприклад, якби ми розмістили магазин на в’їзді до західної частини Києва, це ускладнило б доступ до нього для мешканців лівого берега».

Україна стала одним із перших ринків IKEA з новим форматом магазину: у регіоні Південно-Східної Європи (Румунія, Хорватія, Сербія та Словенія) український магазин став першим. Раніше їх відкривали у США, Великій Британії, Франції, Данії та Китаї.

Чи буде в IKEA фудзона?

Так, у магазині IKEA у Blockbuster Mall планують відкрити традиційний формат IKEA із зоною харчування площею у 300 квадратних метрів, розповіли в українському представництві IKEA. Як і в інших фудзонах проєкту, пропонуватимуть фірмові мітболи та хот-доги. Відкриття планують протягом наступного року.

Де виробляють товари для українського ринку?

Наразі асортимент українського магазину IKEA забезпечує Польща, розповіли. Утім, міський голова Києва Віталій Кличко, який був присутній на відкритті магазину у ТРЦ Blockbuster Mall, заявив, що компанія має плани запустити виробництво в Україні.

Що далі?

У першій хвилі виходу на український ринок IKEA визначала три пріоритетні напрями: відкриття першого магазину в Києві, можливість відкриття інших магазинів і можливість роботи з електронною комерцією.

Девелопер Вагіф Алієв розповів, що другий магазин IKEA готуються відкрити у ТРЦ Ocean Mall. На уточнення, коли планують запустити ТРЦ, відповів, що відкриття готують на 1 вересня. В IKEA уточнюють, що наразі не підписали договір щодо магазину в Ocean Mall.

Наразі запуск магазину IKEA в Lavina Mall, де відкрили точку видачі замовлень, не планують, додав Алієв

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або