All Retail
Опубліковано

Точка зору: Зростання світових цін буде стимулювати виробництво цукру в Україні

Теги:
цукор
Фото:
agropolit.com

В Україні в минулому році було вироблено 982 тис. т цукру, що на 34% нижче за аналогічний показник, ніж роком раніше, і в 2 рази менше обсягів виробництва пʼятирічної давності.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як зазначається, причинами такого скорочення стали зменшення обсягів виробництва цукрових буряків в Україні і низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках.

"За попередніми оцінками Державного комітету статистики, в 2020 році було зібрано 8,3 млн т цукрових буряків, що 19% менше валового збору попереднього року. Скорочення відбулося в основному за рахунок зменшення посівних площ.

Два попередні роки рівень рентабельності вирощування цукрових буряків був негативний, відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, які привели до пізнього старту збору врожаю, в поєднанні з недостатнім використанням пестицидів і агрохімікатів через обмеженість фінансових ресурсів знизили врожайність і цукристість буряка ", — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин.

За даними ФАО, починаючи з 2016 року світові ціни на цукор демонстрували поступове зниження до лютого 2020 р .: за вказаний період ціна на цукор на світовому ринку впала аж на 48%. Причиною цьому послужила надлишкова пропозиція в комбінації зі світовою тенденцією на здорове харчування зі зменшенням рівня споживання цукру.

"Подібна тенденція спостерігалася і в Україні. Однак починаючи з лютого 2020 року, ціни на цукор починають рости. Низька ціна в попередні роки скоротила обсяги виробництва не тільки в Україні, а в ряді інших країн-виробників. Крім того, в останні місяці додатковим фактором зростання ціни послужило часткове перенаправлення Бразилією (основного світового експортера цукру) вирощеного цукрового очерету на виробництво етанолу на тлі зростання цін на нафту ", — пояснюють в УКАБ.

Відзначається, що вироблений в Україні цукор йде на задоволення внутрішніх потреб і на експорт. І обидва ці канали реалізації в останні роки скоротилися. Згідно зі світовою тенденцією, що особливо характерно для розвинених країн, в Україні також знижується споживання цукру. За останні 5 років рівень споживання цукру на 1 людину скоротився на 19% і в 2019 році склав 28,8 кг в рік.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або