All Retail
Опубліковано

Ціни на олію знижуватися не будуть — експерт

Теги:
соняшникова олія
Фото:
agroportal.ua

Зниження ціни на олію чекати не варто, так як на світовому ринку спостерігається тенденція до зростання вартості як олії, так і рослинних жирів в цілому.

Таку думку висловив виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин в коментарі журналісту УНН.

"Чекати зниження ціни на олію найближчим часом не варто. З тієї причини, що загальний тренд на світовому ринку сьогодні зростаючий. Поки на світовому ринку ми бачимо тенденцію до зростання ціни на соняшникову олію, і взагалі на рослинні жири ...", — сказав він.

За словами експерта, є як внутрішні причини, які стимулюють зростання ціни, так і зовнішні чинники, які серйозно визначають цінову ситуацію в країні.

Співрозмовник агентства зазначив, що Україна є найбільшим виробником соняшникової олії в світі.

"Ми виробляємо до 5 млн тонн соняшникової олії. На внутрішньому ринку споживаємо 450-480 тисяч тонн, тобто в реальній дійсності експорт складає більше 90% внутрішнього виробництва. Тому виробники масла не продаватимуть на внутрішній ринок дешевше, ніж вони продають на зовнішній", — сказав він.

Пендзин повідомив, що на світових ринках у звʼязку з пандемією і зниженням загального обсягу збору олійних культур обʼєктивно сформувалися умови для зростання ціни. Крім того, на світовий ринок з великим попитом вийшов Китай, який зараз різко нарощує свої внутрішні продовольчі запаси. Так, згідно з даними Міжнародної організації продовольства ООН, ціна на олії зросла на 45%, на зерно — на 38%.

Також серед причин зростання цін Пендзин назвав підвищення мінімальної заробітної плати, подорожчання енергоносіїв. І, крім того, в минулому році в Україні зібрали на 8% насіння соняшнику менше, ніж в попередньому.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або