All Retail
Опубліковано

Аналітик: Ціни на соняшникову олію впали через відсутність попиту від ключових імпортерів

Теги:
соняшникова олія
Фото:
24tv.ua

Поточний сезон на ринку соняшникової олії можна охарактеризувати як нестандартний і слабо прогнозований.

При скороченні врожаю соняшнику на 13% — до 14 млн т проти 16,2 млн т роком раніше, всупереч очікуванням дефіциту пропозиції соняшникової олії до початку нового сезону, в даний час спостерігається зворотна ситуація.

Про це AgroPortal.ua розповіла аналітик олійного ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

"Зростання цін на соняшникову олію в роздробі призвело до обмеження експорту не більше 5,38 млн т, при цьому обсяги переробки очікуються на раніше заявленому рівні — 13,9 млн т, що еквівалентно виробництву соняшникової олії близько 6 млн т. Така ситуація неминуче призведе до високих перехідних запасів готового продукту ", — зазначає Світлана Купреева.

За її словами, ситуацію погіршує і те, що основні імпортери переключилися на закупівлі дешевшого конкурента — соєву олію, а також активно контрактують соняшникову олію з сировини нового врожаю, ціна якої в даний час на 50-100 дол./т дешевше.

"Відсутність попиту ключових імпортерів обвалила ціни на найближчі поставки з пікових значень 1600-1700 $/т до 1300-1350 $/т. Працюючи в умовах відсутності маржі і роблячи вибір між продовженням переробки і зупинкою потужностей до надходження сировини нового врожаю, українські переробники використовуватимуть найменші сигнали ринку для відновлення ціни ", — зазначає Світлана Купрєєва.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або