All Retail
Опубліковано

Що відомо про нового CEO Amazon Енді Джессі, який змінив Джеффа Безоса

Теги:
Amazon
e-commerce
Фото:
ЛігаБізнесІнформ

Найбагатша людина світу, засновник Amazon Джефф Безос, покинув пост виконавчого директора компанії 5 липня.

Найбільший e-commerce рітейлер світу. Оборот компанії склав 386,1 млрд. доларів в 2020 р

Одну з найдорожчих корпорацій світу, капіталізація якої оцінюється в $ 1,7 трлн, очолив Енді Джессі. Видання Bloomberg повідомило, що відомо про нового главу Amazon.

Джессі народився в єврейській сімʼї з угорськими коренями, його батько вів прибуткову адвокатську практику в Нью-Йорку. Закінчивши з відзнакою Гарвард, Енді спробував себе в якості спортивного коментатора, заснував недовговічний стартап і навіть кілька років пропрацював у фірмі, що продає предмети колекціонування. У підсумку він повернувся в Гарвард, щоб отримати ступінь MBA.

В Amazon Джессі прийшов в 1997 році, коли компанія, ще залишалася чисто книжковим рітейлером, провела IPO. Тоді Amazon був ще відносно невеликим стартапом, який привернув в черговому раунді $ 54 млн. Але вже тоді компанія ставила собі за мету стати лідером онлайн-рітейлу і направляла більшу частину грошей в технологічне переоснащення.

Опинившись в Amazon, молодий Джессі відразу звертає на себе увагу Джеффа Безоса і стає на посаду глави невеликого відділу маркетингу, але як великий фанат музики мріє очолити музичний напрям. Джессі навіть розробив план виходу компанії на музичний ринок, але в відділ йому вдалося потрапити не відразу.

Амбіційний хлопець швидко просувається по карʼєрних сходах і вже скоро він доростає до ключової в Amazon позиції — "технічного асистента" Безоса, яка неофіційно називається "тінь Безоса". "Це і справді схоже на тінь Джеффа — я брав участь у всіх його зустрічах без винятку, включаючи секретні", — говорив він сам.

У 2003 році, коли Microsoft і Google ще не помітили потенціал хмарних обчислень, Джессі запропонував розвивати цей напрям. Так зародився Amazon Web Services (AWS), один з найуспішніших бізнесів Amazon. У першому кварталі 2021 року AWS дав не тільки 12% виручки корпорації, а й майже половину (46%) всього прибутку.

На початку 2021 року Безос оголосив про відхід з посади CEO і призначив наступником свого давнього соратника. При вступі на посаду Джессі отримає більше $ 200 млн акціями Amazon, що з урахуванням вже наявної у нього частки зробить його другим приватним власником, після Безоса.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або