Коли Україна зможе безболісно відмовитися від імпорту молочки?
- Фото:
- Економічна правда
Українські молочники зараз підводять підсумки своєї діяльності в першому півріччі. Мало хто з них може похвалитися відмінними результатами.
Таку думку висловив директор аналітичного агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк.
«Прибуток виробників молока, які в попередні роки мали пристойні заробітки, в поточному році дуже скромний. Для них це незвично, і вони особливо не нарощують виробництво. Населення ж очікувано продовжує позбавлятися корів, істотно зменшуючи реалізацію молока. В цілому пропозиція молока в Україні незмінно скорочується, і ціни на нього залишаються на рекордно високих позначках», — пояснює він.
Крім низької пропозиції, дорожнеча сировини в цьому році обумовлена також і високими цінами на молокопродукти на світовому ринку, відзначає експерт. Адже Україна, хоча і істотно зменшила обсяги зовнішніх продажів, ще поки залишається нетто-експортером молочних продуктів. Можна очікувати, що в цьому році молочний експорт складе близько 600 тис. т в перерахунку на молоко, що еквівалентно приблизно 17% всієї сировини, що надходить на промислову переробку.
У другому півріччі розклад в експорті молокопродуктів кардинально не зміниться, зростання точно не буде, для цього немає сировини, вважає експерт.
«Якщо в цьому році ми ще будемо залишатися нетто-експортерами молока, то в наступному році Україна цей статус вперше за всю історію втратить. Є підстави очікувати, що в 2022 році експорт в молочному еквіваленті знизиться до 500 тис. т, а імпорт зросте до 600, а можливо навіть до 700 тис. т», — прогнозує він.
В цілому частка європейського сиру на нашому ринку вже досить значна, цей товар створює величезну конкуренцію вітчизняним сироварам. За попередніми оцінками «Інфагро», імпортери в цьому році вже забрали у них більше 35% ринку сичужного сиру (справжнього). Імпорт свіжих молокопродуктів хоча і виріс ще на третину, поки не створює великої загрози для наших виробників.
"Від масового імпорту молокопродуктів України безболісно зможе відмовитися лише тоді, коли в країні суттєво збільшиться виробництво молока, коли ми будемо мати великі його надлишки, і коли відновиться пристойний експорт», — підсумував Василь Вінтоняк.