Виробництво меду у Франції на історично низькому рівні
- Фото:
- delo.ua
Виробництво меду у Франції впало до історично низького рівня, попередив національний союз бджолярів Франції (UNAF). Виробництво в 2021 році склало всього 7-10 тис. тонн меду, що відповідає третині виробництва в минулому році, оцінює організація.
UNAF звинувачує в поганих урожаях низькі температури, вологість, сильний вітер і мороз в деяких регіонах Франції — пише PS.pl
Незважаючи на хороші врожаї в 2014 і 2020 роках, виробництво меду знижується протягом багатьох років, зазначає Euronews. У 1995 році у Франції було вироблено 32 тис. тонн меду, при цьому в 2019 році виробництво не перевищило 10 тис. тонн.
"У магазинах буде менше французького меду і більше меду з-за кордону", — прокоментував ситуацію голова UNAF Крістіан Понс.
Зміна клімату, присутність хижих видів комах, таких як азіатський шершень, і зростаюче застосування пестицидів мають великий вплив на пасіки, — пояснює Euronews. У минулому році пестициди повинні були бути заборонені у Франції, але уряд схвалив їх використання при вирощуванні цукрових буряків.
За даними асоціації бджолярів, у Франції за рік вживається близько 40 тис. тонн меду, з яких понад 30 тис. тонн завозяться з-за кордону.
Аналогічне зниження виробництва меду спостерігається також в таких країнах, як Туреччина і США.