All Retail
Опубліковано

В Україні посилять відповідальність за фальсифікацію продуктів

Теги:
виробництво продуктів
Фото:
fbc.net.ua

Міністерство економіки ініціювало законопроект, яким буде вдосконалено державне регулювання питань виробництва та введення в обіг харчових продуктів, державного контролю та надання споживачам інформації про харчові продукти.

Як йдеться у повідомленні міністерства, проект закону «Про внесення змін до деяких законів України про харчові продукти та інші обʼєкти санітарних заходів» (№ 6248) успішно пройшов комітет ВРУ з питань екологічної політики та природокористування і наразі очікує на розгляд профільного парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики.

«Мінекономіки пропонує комплексне рішення для боротьби з фальсифікатом на ринку харчової продукції — законопроект № 6248... Споживачі мають точно розуміти, який продукт обирають, тому маркування, наприклад, веганських, вегетаріанських чи імітаційних харчових продуктів має бути чітко регламентоване.

Ключовим є забезпечення належної простежуваності харчових продуктів, насамперед дитячого харчування, за принципом «крок назад» та «крок уперед», — прокоментувала заступник міністра економіки України Ірина Новікова.

Проектом, зокрема, передбачається запровадження нових визначень, наприклад фальсифікований харчовий продукт, харчове шахрайство, веганський харчовий продукт, вегетаріанський харчовий продукт, імітаційний харчовий продукт, ремісничий харчовий продукт, подання харчового продукту.

Упорядкування сфери маркування та реалізації харчових продуктів дозволить запобігти недобросовісній конкуренції та стимулювати виробників підвищувати якість продукції.

Крім того, вперше пропонується запровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами на прикладі найкращих практик європейського досвіду. Це дозволить споживачеві бути вчасно поінформованим про результати державного контролю (нагляду) та робити усвідомлений вибір щодо отримання послуг.

Серед інших важливих змін:

- Зменшення регуляторного навантаження на органи сертифікації органічної продукції;

- реєстрація та внесення до Переліку обʼєктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоровʼя тощо;

- Посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, що має медичні протипоказання;

- Посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства і т.д.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або