All Retail
Опубліковано

Виробники: Хліб подорожчає на 10-15% до кінця року

Подорожчання хліба та виробів із борошна очікується до кінця року на 10-15%, незважаючи на рекордний урожай зерна.

Про це йшлося у ході круглого столу, присвяченого цьому питанню, пише "Укрінформ".

Як зазначалося, залишаючись країною — нетто-експортером зернових, Україна й надалі відчуватиме вплив світових цін на ціноутворення на внутрішньому ринку: ціни на хліб та хлібобулочні вироби зростатимуть. І хоча внутрішня динаміка дещо повільніша за світову (пшениця в листопаді 2021 р. додала у вартості 38% до листопада 2020 р.), вона все одно невтішна для кінцевого споживача, вважають есперти.

«Ми стежимо за динамікою світових цін, моніторимо залишки у виробників, розуміємо динаміку експорту, балансуємо та маємо достатньо часу, щоб вживати заходів реагування», — зазначив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.

Україна повністю інтегрована у світові продовольчі ринки, динаміка цін на внутрішньому ринку відповідатиме динаміці біржових цін та фʼючерсів на зерно. А реальність нині така, що вони щомісяця тільки додають. Очікується, що вже найближчим часом вони досягнуть 400 дол. за 1 тонну на пшеницю і 450 дол. за 1 тонну на муку.

Крім того, на питання, чи має держава Україна якісь інструменти, щоб балансувати ціну, Кудін запропонував розглядати як такий інструмент декларування цін. Але хлібопекарі та рітейл кажуть, що це недосконалий інструмент, який навіть заважає. Хлібопеки зазначили, що ситуація ускладнюється тим, що реальна рентабельність та собівартість інші, і вони страждають від декларування, бо рітейл змушує виконувати та стримувати вартість хліба. Більшість із виробників хліба назвали 10-15% зростання вартості хліба найближчим часом.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або