All Retail
Опубліковано

Україна різко збільшила експорт лохини в 2021 році

Теги:
лохина
фрукти
Фото:
east-fruit.com

При цьому ціна на ягоду помітно зменшилася.

За інформацією аналітиків EastFruit, Україна у 2021 році збільшила експорт лохини в натуральному вимірі на 65% порівняно з 2020 роком. Однак при цьому обсяги експорту свіжої лохини були на 18% нижчими, ніж у рекордному 2019 році. Також слід зазначити неприємну для українських експортерів тенденцію зниження ціни на лохину — у 2021 році середня експорту ціни на блакитну ягоду була в середньому на 9% нижчою, ніж у 2020 році.

"Ми змушені констатувати погіршення структури експорту лохини з України. Географія експортних поставок цієї ягоди, на жаль, демонструє крен у бік непрямого експорту, а реалізації її до Польщі та Білорусі. Польські ж посередники надалі перепродують цю ягоду в інші країни ЄС, заробляючи на українській ягіді додаткові кошти Білорусь, у свою чергу, перепродає українську лохину на ринок Росії І ось на ці дві країни припало відразу 65% всього експорту української лохини. з України експортувалося до країн-посередників і лише близько однієї третини — до країн-споживачів", — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Якщо врахувати, що площі під голубиною в Україні, за різними оцінками учасників та експертів ринку, зростають на 600-700 або навіть 1000 гектарів щорічно, ми мали очікувати зростання експорту до рівнів вище 2019 року у 2021 році. Проте цього немає. І я не думаю, що головна причина полягає у зростанні ємності внутрішнього ринку, хоча ця тенденція останніми роками справді присутня. На мій погляд, головна причина полягає в тому, що наші виробники поки що не можуть «намацати» ефективну технологію вирощування цієї ягоди, мають проблеми з консолідацією обсягів, охолодженням та доопрацюванням та недостатньо зусиль докладають для її маркетингу, насамперед на зовнішніх ринках. Це підтверджують і дані про реалізацію більш ніж 70% ягоди країнам-посередникам, а отже наші виробники недоотримали мільйони доларів виручки», — зазначає Андрій Ярмак.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або