All Retail
Опубліковано

Володимир Поперешнюк, Нова пошта: Вперше з 2008 року у нас почали падати продажі

Співвласник Нова пошта про те, чому сталася криза, в чому винна держава, і що робити підприємцям у цій ситуації.

На своєму YouTube-каналі в рубриці «Антикризовий дзвінок» засновник маркетингового агентства FEDORIV Андрій Федорів поговорив про кризу з співвласником Нова пошта Володимиром Поперешнюком. Редакція MC.today опублікувала це інтерв'ю, а RAU пропонує ознайомитися з його найважливішими тезами.

Про вплив кризи

Починаючи з 18 березня 2020 року, вперше з 2008 року у нас почав падати обсяг продажів. Поки просідання ще не дуже серйозне. У людей ще є гроші, вони закуповуються. Готуються до карантину, замовляють дезінфектори, маски.

Але ми припускаємо, що чим довше триватиме карантин, тим більше знизиться загальний вантажообіг і кількість посилок. Ми підлаштовуємося під нові умови. Працюємо над новим продуктом – розвезенням. Доставляємо ліки і продукти харчування. Ми ніколи цим не займалися, а зараз пробуємо і дивимося, що буде актуально в країні в найближчі 3-5 місяців.

Про захисні заходи

Ми забезпечили всіх співробітників масками і рукавичками, зробили розмітку у відділеннях, щоб клієнти не стояли близько один до одного. Обмежили кількість людей у відділенні. Більше того, ми навіть зробили розмітку на вулиці: щоб і на вулиці люди стояли в черзі на відстані. Пропагуємо безконтактну доставку і хочемо взагалі організувати роботу ще й на вулиці. Якщо клієнт все заздалегідь оплатив і оформив онлайн, то йому не потрібно буде заходити у відділення.

Про майбутнє після карантину

Я припускаю, що карантин триватиме приблизно до 1 вересня. Нам всім зараз потрібно зрозуміти і спрогнозувати, що буде протягом цих п'яти місяців і що буде після.

Я вважаю, що в ситуації винні держави. У мене до них є три претензії:

Держави не дають розвиватися економіці, сковують підприємництво та ведення бізнесу. Україна – яскравий приклад цього: ми одна з країн з найбільш невільною економікою в світі.

Держави займаються медициною і не роблять з неї приватний ринок. Там, де медицина зарегульована, все дуже погано. Подивіться на стоматології та клініки пластичної хірургії. Вони живуть не за рахунок податків. Це приватний бізнес, де клієнт – постачальник. І все чудово працює.

Держави управляють інформацією. Ми бачили, як Китай півтора місяця обманював весь світ, приховував інформацію. Ми бачимо зараз, що начебто у нас сотні (на момент публікації матеріалу кількість вже перевищила 1300 – прим. ред.) хворих і мало не надзвичайний стан. Звичайно, ніхто цього не вірить, всі говорять, що в десятки і сотні разів більше.

Рада підприємців в кризу

Підприємцю не потрібно ніяких порад. Він буде діяти на рівні інстинктів. Я можу лише порадити діяти. Ми зараз приймаємо рішення кожен день, кожну годину. Поміняв процеси, подивився, як працює, сказав скасовувати, тому що так не виходить.

Я можу з упевненістю сказати, що сильно змінитися не вийде. Неважливо, чим ти займаєшся, але якщо ти до кризи спокійно лежав на дивані, то, на жаль, у тебе нічого не вийде. Лише ті компанії, які перебували завжди у стані війни, стресу та драйву, можуть вижити.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або