All Retail
Опубліковано

Овочі борщового набору за рік в Україні суттєво подешевшали

Теги:
овочі
Фото:
glavred.info

У той же час значно подорожчали фрукти.

Результати аудиту плодоовочевих відділів всіх основних роздрібних мереж України, проведені фахівцями EastFruit в Києві і Дніпрі 24-25 листопада 2020 року, показали різке зниження цін на традиційні овочі і картоплю, які також часто називають «борщовий набір», за підсумками року середнє зниження роздрібної ціни склало 20% в порівнянні з теми ж датами 2019 року.

Дослідження проводилося в магазинах всіх форматів і одну і ту ж дату і по одним і тим же товарам, для того, щоб порівняння було коректним.

З окремих продуктів, однозначним рекордсменом по зниженню цін була цибуля ріпчаста — роздрібна ціна на цей продукт знизилася за рік на 39%.

На другому місці по зниженню цін картопля і буряк столовий, які подешевшали в середньому на 20% за рік. На 16% дешевше можна купити капусту білокачанну і на 6% дешевше — моркву.

«Зниження цін на овочі борщового набору очікувалося, незважаючи на не найсприятливіші погодні умови в 2020 році. Справа в тому, що високі ціни сезону 2019/20 року знову привернули в галузь більше людей. Крім того, побоюючись економічної кризи внаслідок пандемії коронавіруса, населення України знову збільшило площі під картоплею і традиційними овочами на «дачах» і присадибних ділянках, що призвело до зростання пропозиції овочів і, одночасно, зниження попиту на них», — пояснює економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

А ось тепличні овочі (огірок і помідор), переважно дорожчали. І якщо роздрібні ціни на огірок майже не відрізнялися від торішніх, збільшившись лише на 3-5%, то тепличний помідор подорожчав на 20% в Києві і на 16% в Дніпрі. На 17% зросли ціни на зелень — петрушку і кріп.

Фрукти ж стали дорожчими в середньому на 12%. Цікаво відзначити, що з усіх фруктів, роздрібні ціни знизилися лише на банан. Але це зниження було мінімальним — 1-3%.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або