All Retail
Опубліковано

Імпорт молочних продуктів в Україну сповільнився на початку року

Теги:
молоко
Фото:
earth.com

Сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами тримається в негативній зоні: результат січня 2021 року — мінус $ 6,68 млн.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ).

"І хоча тенденцію можна назвати досить умовною, адже перший місяць року традиційно укорочений і зі зниженою активністю через сезонні свята, проте в таких умовах вимальовується попередній прогноз, згідно з яким до кінця року сальдо зовнішньої торгівлі навряд чи перейде в позитивний діапазон", — повідомляє головний аналітик АПМ Володимир Андрієць.

Умовний позитив (особливості січня для торгівлі — не може адекватно відображати загальну ситуацію) — уповільнення зростання імпорту, обсяги якого в першому місяці склали 5,9 тис. т на загальну суму $ 19,6 млн. Це на 1,6% менше, ніж минулого року.

«Тим не менше, вже зараз проглядаються майбутні лідери зростання імпортних поставок: група молока і вершків згущених, яка вже зараз має тризначні величини нарощування: + 105%, до 470 т, а в грошовому вираженні ще більше — + 125% із загальною сумою $ 1,14 млн.

Активний старт взяла група кисломолочних продуктів, яка росте більш ніж на 30%, до 734 т.

Триває нарощування імпорту сирів, причому в грошовому вираженні воно є більш значущим — + 8,4% ($ 13,4 млн), ніж в натуральному — + 0,6% (2,8 тис. Т). Незважаючи на те, що частка фізичних обсягів імпорту сирів становить 47%, зростання навіть на 0,6% означає +17 т продукту на ринку за місяць, і ця цифра, швидше за, буде збільшуватися протягом року.

"По іншим групам товарів відзначаються нулі і навіть мінуси, що в частині імпорту продукції сприймається навіть незвично. Так, масла завезено на 42,5% менше (585 т), сироватки — на 24,7% (310 т), казеїну — на 92% менше (2,8 т), а морозива — на рівні січня минулого року — 23,5 т). Разом з тим, це лише особливості січня, і це, безумовно, короткострокове явище, особливо з огляду на дефіцит сировини, який в поточному році буде посилюватися", — прогнозує експерт.

Володимир Андрієць також зазначає, що зовнішня торгівля в розрізі експортної активності в даний час виглядає не так погано, а з урахуванням динаміки попередніх років, навіть в деякому плані позитивно.

«Зараз Україна експортувала 6,8 тис. т молочної продукції, що на 5,1% менше, ніж в минулому році, хоча в грошовому еквіваленті падіння склало 0,3% (до $ 12,9 млн). Загалом, основні експортоорієнтовані групи товарів, крім масла, демонструють непоганий початок», — вважає він.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або