Названі продукти, євроквоти на які Україна не використовує
- Фото:
- AgroPortal
Україна на 100% вичерпала річні квоти на безмитні поставки виноградного і яблучного соку (20 тис. т — річний обсяг), меду (6 тис. т) і оброблених томатів (10 тис. т) в країни Європейського союзу в рамках зони вільної торгівлі.
Такі дані надало Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України на запит "Радіо Свобода".
При цьому, частково річні квоти використані на такі продукти:
- ячмінну крупу і борошно (річний обсяг 7,8 тис. т) використана на 83%;
- кукурудзу, кукурудзяну муку і гранули (650 тис. т) — на 74%;
- цукор (понад 20 тис. т) — на 45%;
- крохмаль (10 тис. т) — на 34%;
- оброблену продукцію з зернових (2 тис. т) — на 30%;
- мʼясо птиці та напівфабрикати з мʼяса птиці (70 тис. т основна, 20 тис. т додаткова) — на 25% і 4% відповідно;
- яйця і альбуміни (3 тис. т основна і 3 тис. т додатково) — 25% і 0% відповідно.
Менше вичерпані річні квоти на овес (4 тис.т — річний обсяг) — 21%; часник (500 т) — 16%; пшеницю мʼяку, пшеничне борошно і гранули (1 млн т) — 13%; висівки, відходи і залишки (22 тис. т) — 10%; продукцію з обробленого молока (2 тис. т) — 5%, продукти переробки солоду і крохмалю (2 тис. т) — 4%; оброблену продукцію з цукру (3 тис. т) — 3%.
Незначно (на 2% і менше) використані квоти на вершкове масло і молочні пасти (3 тис. т — річний обсяг) ячмінь, ячмінне борошно і гранули (350 тис. т); оброблений крохмаль (2 тис. т); етанол (100 тис. т); інші цукрові продукти (20 тис. т); харчові продукти (2 тис. т); цукрові сиропи (2 тис. т), гриби (1 тис. т).
Зовсім не використано квоти в ЄС на солод і пшеничну клейковину (7 тис. т — річний обсяг) оброблену продукцію з молочних вершків (500 т); молоко, вершки, згущене молоко і йогурти (10 тис. т); сигари і сигарети (2,5 тис. т); оброблену продукцію з масла (250 т); маннитол сорбіту (100 т).