All Retail
Опубліковано

Вакцинація працівників: чи може торгове підприємство примушувати свій персонал?

Більше року пандемії і карантинних обмежень внесли значні корективи в наше життя. Причому зміни торкнулися як способу життя, дозвілля і спілкування, так і умов роботи, прав і обовʼязків працівників і роботодавців.

Микола Бойчук адвокат, ГО «Центр досліджень конкуренції»

Створення вакцин дає надію на стабілізацію епідеміологічної ситуації та повернення до більш-менш звичайного ритму, хоч ми і розуміємо, що життя навряд чи буде колишнім. Якими не були б питання до вакцин, за фактом після вакцинації у людини зʼявляється більше соціальних можливостей — наприклад, частково повертається можливість відвідувати інші країни. Звичайно, роздрібний бізнес, співробітники якого будуть вакциновані, також отримають чимало бонусів. Однак, чи досяжна така мета?

Перш за все, варто звернутися до загальних норм законодавства. Відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України та статтею 43 Основ законодавства України про охорону здоровʼя фізична особа, яка набула повної цивільної дієздатності й усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними, має право відмовитися від лікування. Таким чином, вакцинація повинна проводитися виключно за наявності добровільної та усвідомленої згоди працівника.

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або