До 2050 року світове виробництво продуктів харчування має збільшитися вдвічі
Протягом 30 років світове виробництво продуктів харчування має зрости більш ніж наполовину. Однак перешкоджати цьому процесу буде, серед іншого, зміна клімату — вказано у дослідженні Європейської парламентської дослідницької служби, опублікованому з нагоди Саміту ООН з питань клімату (COP26) у Глазго.
WH.pl, посилаючись на документ, зазначає, що до 2050 року населення світу досягне 9 млрд. осіб, дві третини з яких житимуть у містах, що передбачає необхідність збільшення світового виробництва продуктів харчування більш ніж на 50%.
При цьому площа сільськогосподарських угідь навряд чи збільшиться більш ніж на 12%. Крім того, конкуренція за землю, спровокована урбанізацією, призведе до скорочення ріллі, особливо в приміських районах.
Аналіз показав, що зміна клімату та побічні ефекти деяких методів ведення сільського господарства створюють взаємоповʼязані проблеми: підвищення температури, екстремальні погодні умови, скорочення ресурсів, деградація ґрунту, втрата біорізноманіття та забруднення пестицидами.
За даними Світового банку, у сільському господарстві використовується 70% глобальних ресурсів прісної води, а за інформацією ООН, у 2017 році на їхню частку припадало 37% загальної площі ґрунту.