All Retail
Опубліковано

У скільки обійдеться новорічний стіл українцям?

Експерти повідомили, що вартість продуктів для новорічного столу цього року зросла на 14%. Найбільше подорожчав салат "оселедець під шубою".

При розрахунках до уваги бралися традиційні страви для зустрічі Нового року:

  • салат «Олів’є»;
  • салат «Оселедець під шубою»;
  • бутерброди з ікрою та шпротами;
  • нарізка з сиру та ковбаси;
  • запечена курка;
  • запечена буженина;
  • картопляне пюре;
  • шампанське;
  • мандарини.

«Хоча темпи зростання витрат на закупівлю продуктів для приготування салату «Оселедець під шубою» відчутні — 39%, в сукупності вони становлять лише +47 грн для 1 кг. Таке значне зростання було зумовлено подорожчанням практично всіх компонентів — насамперед овочів (буряк, морква та цибуля), а також майонезу. Зокрема, основою виробництва майонезу є соняшникова олія та яйця, а саме ці продукти — одні з цінових рекордсменів року», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин. 

Експерт додає, що також відчутно зросла в ціні у порівнянні з минулим роком курятина — на 27%. Тому запекти курячу тушку вагою 1,5 кг цьогоріч українцям буде коштувати близько 107 грн. 

«Зростання ціни зумовлено збільшенням вартості зернових (основи комбікормів) як на світовому, так і українському ринках», — пояснює Світлана Литвин. 

Закривають трійку лідерів зі зростання ціни на твердий сир та сирокопчену ковбасу. Обидві ці позиції за рік додали в ціні по 18%, і причина зростання лежить у площині здорожчання вартості сировини для їх виробництва: молока та м’яса. 300-грамові шматочки сиру та сирокопченої ковбаси для приготування нарізки коштуватимуть у середньому 98 грн та 151 грн відповідно.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або